A Nagy Rendőrségi Átszervezés

A tegnapi nap híre volt a Belügyminisztérium döntése, melynek értelmében azonnali hatállyal teljes (!) állománycserét hajtanak végre a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözéssel, valamint gazdaságvédelemmel foglalkozó főosztályain, s jogutód nélkül (!) megszüntetik a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát. Az intézkedés (egyelőre) körülbelül 420 rendőrt érint, akik területi szerveknél (kisvárosi és kerületi kapitányságokon) kapnak beosztást. Azt, hogy a maradék NNI-t a Készenléti Rendőrségbe integrálják, már egy hónapja tudható.

Hogy mindezek összefüggésben vannak-e a nagy rendőrkorrupciós üggyel, az illetékesek tagadják, de nem vagyunk hülyék: az intézményes és centralizált magyar bűnüldözés mintegy 130 éves történelmében példátlan intézkedéssorozat nagy valószínűséggel nem független a Vizoviczki-ügyként elhíresült botránysorozattól.

A téma mellett nem mehetünk el szótlanul, noha tudjátok, hogy a Tiborublog az aktuálpolitikai dolgoktól (ha lehet) mindig is távol tartotta magát. Most azonban nem teszi, mert a jelenség annál súlyosabb.

Az engem akár csak egy kicsit is ismerőknek nem kell különösebben bizonygatnom, hogy világéletemben a kemény kéz híve voltam: soha nem haboztam, ha olyan kolléga ellen kellett fellépni, akiről bebizonyosodott, hogy kettős játékot játszik, ha destruktív, közösségellenes magatartású, ha önös érdekeit az esküje elé helyezi. Mesélhetnék, de – értelemszerűen – nem teszem. A parancsnoki felelősséget nagyon komoly dolognak tartottam és tartom, s világéletemben vallottam, hogy a vezető felelős a beosztottaiért; a siker közös, a balhé nagy része a parancsnoké. Ha nem tudott a disznóságról, akkor azért, ha pedig tudott és nem lépett, akkor azért.

A kollektív felelősséget viszont mindig is elutasítottam. A történelemben akár csak egy kicsit is járatos olvasóink tudják, hogy ennél igazságtalanabb elv kevés van: csak azért bűnhődni, mert valaki egy bizonyos (etnikai, vallási, társadalmi, politikai vagy foglalkozási) csoporthoz tartozik – nos, ez nem frankó. És ez független az ideológiától. Azaz mégse: nem, nem független. Mert ilyet csak a szélsőséges eszmék védőhálója alatt lehet csinálni, pláne a huszadik század óta.

Figyelem, durva példák következnek.

Többek között a kollektív bűnösség elvének elfogadása vezette a Drezdát szarrá bombázókat, a zsidók összegyűjtését és megsemmisítését elrendelőket, a krími tatárok deportálását, az 1944-es szárazajtai román mészárosokat, a magyarországi svábok és a (cseh)szlovákiai magyarok háború utáni kitelepítését, a baszkok és az írek elleni spanyol, illetve brit hajtóvadászatok elrendelőit. Német (zsidó, sváb, magyar, baszk, ír, stb.) vagy? Bűnös vagy, dixit. Mehetsz a levesbe.

Most négyszáznál is több rendőr vált megbélyegzetté, mert olyan egységnél szolgáltak, ahol (a megalapozott gyanú szerint legalábbis) korrupt volt a vezető, s ahol egyes társaik saját kapura fociztak. Biztosan így van, noha a végső szót majd a bíróságnak kell kimondania. De egy előrehozott, koncepciós ítélet már megszületett: mindenki, aki a bevezetőben említett szervezeti egységeknél dolgozott, méltatlan arra, hogy eredeti szolgálati helyén dolgozzon tovább. 400+ rendőr kapott egy jókora, gyakorlatilag letörölhetetlen bélyeget a homlokára: korrupt disznó vagy, és örülj, hogy egyáltalán a rendszer része maradhatsz. Ja, hogy (mondjuk tősgyökeres pestiként) hétfőtől Vácra vagy Nagykátára kell dolgozni járnod, hogy (például) az eddigi országos maffiaügyek felderítése helyett majd azt nyomozod, hogy ki gyújtotta fel a polgármesteri hivatal előtti kukát? Hogy (a bértáblának megfelelően) akár 20-30 százalékkal is csökken majd a fizetésed? Hogy három hónap múlva esetleg már te sem tudod fizetni a törlesztőrészletet? Kit érdekel? Korrupt geci vagy, hiszen itt és itt dolgoztál!

Az egyéni felelősség kivizsgálása és megállapítása kétségkívül rohadt nagy meló. Macerás, hosszadalmas, fárasztó és esetenként unalmas egyenként elővenni a személyi dossziékat, s négyszázszor kinyomozni, hogy Kovács főhadnagy vagy Szabó százados saját zsebre dolgozott-e, hogy leköpte-e a saját becsületét. Tanúkat kihallgatni, szembesíteni, felelősséget vizsgálni, objektíven feltárni a pro és kontra bizonyítékokat, mérlegelni, ötödször-tizedszer is átolvasni azokat a kurva jelentéseket, bekérni hónapokkal-évekkel ezelőtt lezárt aktákat és ott görnyedni felettük óraszám…

Problémás, na. Szőrözzön ezzel az, akinek nincs más dolga.

Mennyivel egyszerűbb kimondani: ez a 420 ember egységesen menjen a levesbe! Húzunk egy vörös vonalat, és új életet kezdünk. 24 óra alatt.

Számtalan kérdésem van ezzel kapcsolatban, de most csak egy párat teszek fel:

– Honnan szednek hirtelen annyi rendőrt, akik a „kihullottak” helyébe lépnek az adott szakterületeken? Sem a szervezett bűnözés elleni küzdelem, sem a gazdaságvédelmi terület nem olyan, amit a főiskolán meg lehet tanulni. Évek szívós munkája faragja szakemberré a nyomozót, a felderítőt, a vizsgálót, pláne ilyen specializációban. Az csak a „Kisváros” című örökbecsű sorozatban volt (ha jól emlékszem, az egyik szaktanácsadó dr. Garamvölgyi László volt, ma már rendőr dandártábornok), hogy a végvári Járai őrnagy és Hunyadi főtörzs 50 perc alatt felszámolta az oroszajkú szervezett bűnözést és a teljes dél-amerikai kábítószerbizniszt, s közben még jópofa (?) beszólásokra is futotta a forgatókönyvírók jóvoltából.

– Hogy fog működni egy tipikusan bűnügyi szerv (az NNI) egy ab start közrendvédelmi egységen belül (Készenléti Rendőrség)?

– Milyen testületi, szakmai lojalitás várható el ettől a 400, testben és lélekben megalázott embertől a jövőben?

Közhely, de vállalom: a Rendőrség nem egy hétköznapi munkahely, a rendőri szakma nem olyan foglalkozás, mint a többi. Itt nem mehetsz el egy másik Rendőrséghez, ha tele van a tököd az aktuális főnököddel vagy a körülményekkel. Innen – ha úgy hozza a sors – leszerelhetsz ugyan (és gyarapíthatod a munkanélküliek táborát), de ha máshoz nem értesz, ha erre tetted fel az egész egzisztenciádat, akkor vagy új életet kezdesz (ami mondjuk 40-45 évesen elég nyögvenyelős feladat), vagy átállsz a sötét oldalra – mert ott bizony van kereslet rutinos rendőrök iránt… És a gyereknek enni kell adni, a számlát ki kell fizetni, a részletet törleszteni kell.

Számos egykori és jelenlegi érintettel ellentétben nem abban kételkedem, hogy a döntéshozókat a megtisztulás vágya vezérelte. Csak abban vagyok biztos, hogy elmulasztották hatástanulmányok elkészítését. Hogy nem számoltak a következményekkel. Hogy rossz tanácsadókra hallgattak. Persze tudjuk, hogy nincsenek pótolhatatlan emberek, s azzal is tisztában vagyunk, hogy egy 43 ezer fős testület talán különösebb megrázkódtatások nélkül átvészeli ennek a közel félezer embernek az áthelyezését. De – személy szerint – abban is biztos vagyok, hogy ez a hibás szakmai döntés fog még komoly fejtörést okozni az illetékeseknek. Édes istenem, add, hogy ne legyen igazam…

Lenne még mondanivalóm, de most megtartóztatom magam, s inkább átadom a szót nektek.

Neked mi a véleményed?

79 hozzászólás

 1. gabor2 — 2012-08-10 11:53 

A konteora mar irtam. Nagyon erdekes:

http://atv.hu/cikk/video-20120809_tarjanyi_peter

 2. hullafotos — 2012-08-10 12:09 

Mint aki híresen szakértője a fegyveres/egyenruhás melóknak, inkább csak a kérdéseket tudom szaporítani.
– Ha ezek az osztályok megszűnnek, mely másik osztályok veszik át a helyüket?
– Az átadás-átvétel minőségbiztosítását és ellenőrzését mely harmadik osztályok végzik majd?
– Ha eddig ők voltak a legjobbak abban, amit csináltak, milyenek lesznek az utódaik? (Ha nem ők voltak, akkor az kinek a sara?)
– Az egyes nyomozati anyagok alapos megismerése mennyi idejét viszi majd el az utódoknak és mindeközben hány elfogási, bizonyítékszerzési momentum szalasztódik el?
– A nyomozók partvonalra küldése vajon jó üzenet-e társadalomnak (pl. nekem, aki fizetem az adómmal az egészet hacacárét) és milyen üzenet a rosszfiúknak?
– Szűken vett személyzeti erőforrás, továbbá belső lojalitás szempontjából: a döntés vajon erősíti-e majd az állomány nem érintett részének további elkötelezettségét és egyéni motivációját?
– Üdvözítő-e, ha az államigazgatás képzett embereket kínál fel nagy kereseti potenciállal bíró piacoknak, olyanokat, akiket leginkább megtartania kellene?
– A legfontosabb kérdés: mikor vehetik majd fel a küzdelmet a nyerés reményében az új Luke-ok az új Anakin Skywalkerekkel szemben?

Bónuszkérdés
Minden normális, szolgáltatást nyújtó cégnél, különösen a nagyobbaknál évente (de legalább kétévente) munkatársi elégedettség-felméréseket készítenek a HR-esek. Vajon van-e hasonló a rendőröknél, ha igen, a döntés előtt, vagy után készült-e.
Az eredményére már nem is vagyok (annyira) kíváncsi…

nagyrabecsüléssel,
hk

 3. tiboru — 2012-08-10 12:22 

Nem vagyok egy kifejezett Tarjányi Péter – rajongó, de most nagyrészt egyetértek vele. A lojalitás nyilvánvalóan totálisan felülírja a szakmai kompetenciát. Az idő majd eldönti, hogy ez bűn volt-e, vagy hiba, netalán a legjobb döntés.

 4. tiboru — 2012-08-10 12:30 

Logikus kérdések, keserű (le nem írt) válaszok…

 5. tiboru — 2012-08-10 12:42 

Nem tudom, mit tett az a vezető, akihez mondjuk bement a beosztottja és megkérdezte: főnök, te egyetértesz mindezzel?

Ha ugyanis azt mondja, hogy igen, akkor egy másodperc alatt a teljes parancsnoki tekintélye ott hever a porban. Ha azt mondja, hogy nem, akkor (az új előírások és szabályok szerint) az állásával játszik, mert rögtön kirúgható.

Nem egyszerű a döntés. De ez a szakma sose volt egyszerű.

 6. SzJoe — 2012-08-10 14:39 

Minden általam véletlenül begépelt karakter csupán véletlenül kerül az egyik elé, a másik után! Ezen iromány nem tükrözi a véleményem, mivel nekem nincs olyanom!! Ezt nem is én írtam, hanem a macska mászkált a billentyűzeten!!!
A jelen nap hímnemű gyermekének főnöke megszünteti azt az egyébként eredményes szervezetet, melyet ellene és szervezete ellen szerveztek.
Nekem is volt olyan főnököm, aki kijelentette: minden kolléga korrupt, csak még nem bukott le. 10 hónappal később lebukott, és még nagyobb főnök lett belőle egy másik háznál.

 7. mityu — 2012-08-10 15:40 

Én azt mondom amíg olyan helyzet kell, hogy borul a bili egy hivatalos hatósági szervnek, hogy egy egy nem kis horderejű ügyet a megfelelő eljárási rendnek megfelelően kezeljenek, addig nem igazán érdekel egyik egzisztenciája sem, legyen az lóti-futi nyomozó vagy dandár.
Mert ha azt elnézem egy komoly beosztású rendőri középvezetőnél, hogy egy egyértelműen nem balesetből származó halálesetet meghamisítson, Andersen- jegyzőkönyvezzen, akkor az egyszeri betörőtől ugyan hogy várhatom el, hogy büntetése után „jó útra térjen”??

Szabó Janika esete személyesen is érint. Ugyan is eltűnése/halála előtt két nappal még beszélgettem vele. Jó ideig nem tudtam, hogy rendőrként dolgozik, mert előbb nézted rockkernek, Szigetlakónak, mint rendőrnek. Amikor kiderült, hogy nincs az élők sorában, akkor a hivatalos duma az volt, hogy leesett a rakpart köveire, és annyira összeroncsolódott az arca, hogy nem volt felismerhető. A nem hivatalos információ már akkor is az volt, hogy szétlőtték a fejét… Amolyan beépülős zsaru volt (DADA-s).

 8. siletzky — 2012-08-11 12:31 

Jó poszt, Tiboru, tetszik a gondolatmenet. Kívülállóként különösen érdekes látni hogyan gondolkodnak erről a szakmabeliek.

 9. Wendiii — 2012-08-11 12:37 

Ezaz! Durrbele! Csapjunk a közepébe, és szarjunk a következményekre!

Szerencsétlen döntés volt, bár lehet, hogy Pintér füleiben a Montségur-nál elhangzottak visszhangoztak: „Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit.” De könyörgöm, nem így kellett volna.
Némileg rokon téma: ismerek jónéhány embert az egykori Köztársasági Őrezred tagjai közül, szinte kivétel nélkül el vannak keseredve, hogy most már a Készenléti Rendőrséghez tartoznak. Többen fontolgatják, hogy otthagyják a testületet, mert azért lássuk be, hogy az egykori Őrezred és a Készenléti Rendőrség között ég és föld a különbség.

 10. tiboru — 2012-08-11 17:15 

Azért ez a „kollektív bűnösség” nem 100%-osan vonatkozik ám mindenkire. Az NNI leváltott főnöke például az ORFK-n marad és egy új (azaz régi, de mindegy) igazgatóság megszervezését kapta feladatul.

Érdekes, nem? Őt nem helyezték ki sem kerülethez, sem Dabasra, de az egykori beosztottai mind szopnak :-(

Parancsnoki felelősség, következmények? Ugyan kérem. Oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló!

 11. hehe64 — 2012-08-11 18:16 

IZÉ. Kedves Tiboru.
Az az érzésem, hogy szakmai múltad kissé elhomályosítja tisztánlátásodat.
Fel sem tételezed, hogy az egész Vizovicki balhé célja NEM egy bűncselekménysorozat felderítése.
Fel sem tételezed, hogy a cél a teljes szervezett bűnözés elleni szakág felszámolása.
Pedig véleményem szerint erről van szó.
Elvégre a NAGY(big, grósz, grand, ದೊಡ್ಡ, didelis, મોટું, 大, stb…) FŐNÖK most éppen belügyminiszteresdit játszik. :-(

 12. tiboru — 2012-08-11 18:25 

Szándékosan tartottam távol a poszttól a konteókat, s görcsösen igyekeztem mindenkiről a legjobb szándékot feltételezni. Egyszerűen képtelen vagyok például Hatala tábornokról azt feltételezni, hogy ehhez a szándékos szétveréshez a nevét adja…

 13. hehe64 — 2012-08-11 18:32 

A szakág felszámolása sajnos nem konteó, hanem tény.
Hogy ki, mikor, mihez adja a nevét, az más kérdés.
(A legfőbb ügyészről sem gondoltuk volna alapban, aztán mégis.)

 14. szunditj — 2012-08-11 18:37 

Szerény véleményem szerint ez egy ugyanolyan ürügy, mint anno a Matuska-féle viadukt robbantás. Most itt a remek alkalom hogy azokat, akik később esetleg éppen Pintér és a kormánynak nevezett bűnszervezet viselt dolgai után szakértelemmel nyomoznának elzavarják, vagy lecseréljék nekik lojális emberekre. Érzik ők már a büdöset, nagyon jól tudják –kik ha pont ők nem-, hogy amiket csinálnak ezzel az országgal és főleg a pénzével, az minden csak nem tisztességes és nem tarthat örökké, egyszer utoléri őket is az elszámoltatás. Ennek akarnak elébe menni, már most gondoskodni arról, hogy ha esetleg nyomozni kezdenek utánuk, a nekik megfelelő emberek legyenek pozícióban.

 15. bedbug — 2012-08-11 19:02 

Csak mezei civilként kérdezném azoktól, akik a helyzetet nálam jobban ismerik.

A szervezeti egységek megszüntetésének hátterében vajon nem lehet a valódi ok az, hogy a most futó ügy/ek szálai messzire és sokfelé vezetnek. Túl sok érdeket sértenek, különböző érdekcsoportok érzik veszélyeztetve magukat és most könnyen borulhat a meglévő status quo.

Emiatt néhány ember aggódik, hogy elveszthetik az események feletti irányítást. (Feltéve, ha ez még nem történt meg…?!)

Így egyfajta óvintézkedésnek tekinthető az, hogyha olyan embereket akik az ügyeket közelebbről ismerték és esetleg így vagy úgy de érintettek is voltak, akkor azok ne legyenek egy helyen, ne férjenek hozzá az iratokhoz és még véletlenül se jusson eszükbe, hogy bizonyos események vagy hírek hatására esetleg frakciózni kezdjenek, önállósítsák magukat és ezzel esetleg más mederbe tereljék az események alakulását, mint ahogyan az “kívánatos lenne”.

 16. tiboru — 2012-08-11 19:14 

Nagyon remélem, hogy nincs igazad :-(

A szervezett bűnözés elleni területen dolgozó zsaruknak mindig is nagyon érdekes hírek jutottak a fülébe. Értelemszerűen ezekről a hírekről (legalábbis ezek jó részéről) születtek jelentések, amelyeket aztán (természetesen) fel kellett terjeszteni a felsőbb vezetőkhöz.

Hogy melyik felső vezető hogyan reagálta le az itt olvasott érdekességeket – az már mindenkinek az emberi és szakmai lelkiismeretén múlt.

 17. rdos — 2012-08-11 19:53 

Köpni, nyelni nem tudtam fél óráig a poszt elolvasása után :-(.
Civilként érteni vélem. A szervezett bűnözést üldözni nem kell! A szervezett bűnözőket üldözőket pedig mind el kell üldözni!
Az indokolatlanul meghurcolt rendőröknek nyugtatólag üzenem. Nemsokára meglehet az lesz a „jópont”, ami ma a „rosszpont”.

 18. sirdavegd — 2012-08-11 20:03 

Valóban érdkes azt olvasni az egyik héten, hogy közel az olajszőkítés és mindenféle megoldatlan gyilkosságok felgöngyölítése, a másik héten pedig az állományt elzavarják kapálni, az épületet lebontják, az utcát pedig átnevezik. Mezei adófizetőként nehéz eldönteni, hogy most akkor azokat csapták-e el, akik korruptak, vagy azokat, akik kiderítették.

 19. hehe64 — 2012-08-12 00:29 

Eszembe jutott egy régi mondás.

A szervezett bűnözést üldözni nem kell félnetek jó lesz.

Mindenki tegye oda az írásjeleket ahova gondolja.

 20. vagymegsem — 2012-08-12 01:57 

Amit gondolok,talán jobban illene a „konteó”-ra.
Nem-e lehet-e, hogy azért szórják szét a népeket,mert beléjük épült a
maffia, ahelyett,hogy ők épültek volna bele?
A „vizo” csoport viszont tovább dolgozik, hangzott el az esti hírekben.
Tudják a dolgukat.Nem kell őket irányítani…
Olyan határozatlan vagyok…,vagy mégsem..

 21. igazitrebics — 2012-08-12 08:17 

Mester!
Már a facebookra is írtam kommentként az ismeretlen szerzőtől származó idézetet:
„Semmi nem az, mint aminek látszik, pláne nem az, mint aminek láttatni akarják!”
Az egészen biztos, hogy ebben az esetben nem működik Ockham borotvája !

 22. csapos — 2012-08-12 20:01 

Van egy felépített konteós ötletem, de valahogy nem akaródzik leírni. Ne fessük az ördögöt a falra, mert megjelenik! Tartok tőle ugyanis, hogy nagyon ez egy nagyon mocskos ügy, aminek a szálai térben és időben messzire nyúlnak. Talán sohasem tudjuk meg, mi van mögötte. Vagy jobb, ha nem tudjuk meg?

Gondoljatok Papára, vagy Molnár Csabára, mit tett velük az akkori hatalom. Ők „komoly hibát” követtek el: egyrészről túl sokat tudtak, másrészről becsületes rendőrök voltak. :-(

Ültem már a villamos olyan mellett, akinek a nénikéje bácsikájának az unokaöccse fedettként (ma egyesek ezt mocskos ügynöknek nevezik) dolgozott. Nos, tőle tudom, hogy a kapcsolattartás, irányítás személyes ismereteken, bizalmon alapul. Nincs olyan társadalom, amely meg tud lenni nélküle. Aki ezt szétveri az vagy szakmai analfabéta, vagy kiválóan ért a hatalom megtartásához. Szerintem tényként k0ell elfogadnunk, hogy szivárogtak ömlöttek ki hírek az alvilág felé, egyes rendőrök árulókká váltak. Az árulót kell azonban meg keresni, és nem a szervezetet megszüntetni. Kezdő kémregényíró is tudja, hogy egy vagyonosodási vizsgálat, esetleg hamis információ (counter information) szándékos bedobása jó eredményt hozhat. Feltéve, – nekem ilyen az eszembe sem jut – hogy nem a sok ismerettel, megfelelő ügynöki kapcsolattal rendelkező becsületes rendőrök eltávolítása a cél. Talán van még valaki a kommentezők között aki tudja ki volt Tonhauser László ezds.

 23. woodland — 2012-08-12 20:39 

Szerintem ez egy hosszu es eleg nagy atszervezes egyik zaro aktusa. Elosszor letrehoztak a TEK-et ami nemcsak commando, hanem titkosszolgalat is. Majd elkezdtek a nagyobb gazemberek elkapdosni.
Tudom,hogy nem leszek nepszeru ezzel a velemenyammel,de en kivulallokent el tudom kepzelni,hogy aki egy ilyen csapatnak volt a tagja azi valamilyen szinten besarozodik.
Meg az is lehet,hogy a kozeljovoben valami igazan nagy kutyat fogank elkapni es nem akarjak, hogy az infok kiszivarogjanak. Ertem,hogy mit akartal irni a postban, de azerty szerintem ez egy logikus lepes volt.

 24. csapos — 2012-08-12 23:05 

Bárcsak így lenne. De félek, hogy nem Magyarországon élsz. Vagy túlzottan jóindulatú vagy. Nem akarlak megbántani, azért nem fogalmazok keményebben.

 25. woodland — 2012-08-12 23:15 

Igen kulfoldon elek.-nincs is ekezetem;-). De en azert nyitva hagynam annak a lehetoseget,hogy akik a donteseket meghozzak jot akarnak es lehet hogy tobb informacioval rendelkeznek mint te vagy en.
Ki tudja? Lehet hogy egy fel ev mulva azt mondjuk,hogy jo huzas volt.Az t azert hozzateszem, hogy sajnalom azokat a rendoroket akik jol vegeztek a munkajukat es most alacsonyabb fizetesert kell dolgozniuk alacsonyabb fontossagu ugyeken.

 26. hehe64 — 2012-08-13 00:30 

Ne haragudj, de olyan szinten nem követed a magyarországi eseményeket, olyan szinten vagy tájékozatlan, ami teljességgel képtelenné tesz az értékelésre.
Véleményed megfogalmazása tiszteletre méltó –lenne, ha legalább minimális tájékozottság alapján fogalmaztad volna meg.

 27. chomsky — 2012-08-13 00:44 

Nekem detto ez jutott az eszembe a hirről :)

 28. woodland — 2012-08-13 01:06 

Ezt kifejtened egy kicsit bovebben?

 29. csorgoofaba — 2012-08-13 10:27 

Előitéletek:
Igen, rossz dolog az előítélet meg a kollektív bűnösség, de azért szerintem igencsak segíti a túlélést. Pl: ha háromszor harapott már meg kutya, akkor a negyedikhez nem megyek oda. Vagy amikor 5 rendőr nőket erőszakol meg következmények nélkül egy mellékutcában, akkor a kislányomat nem fogom arra tanítani, hogy baja van, akkor egy rendőrhöz menjen oda/vagy hívja a rendőrséget, hanem ha rendőrt lát fusson vagy ha nem tud inkább támadjon vissza.
Szerintem az NNI ugyanez. Ha mondjuk a 90%-a a rendőrségtől megszokott módon bűnöző, akkor inkább oszlassák fel, mert ez egy ország/emberek érdeke.
A nagy gond ezzel a szakmával, hogy nincs felette kontrol (örök probléma: ki őrzi az őrzőket?), így soha nem lesznek elkapva/megbüntetve.
Lehet panaszkodni annak a 10%-nak, hogy velük kiszúrtak, de:
– Ők választották ezt a hivatás (választhattak volna vmi becsületes, dolgos szakmát is)
– Ha ők nem kapták el a bűnöző kollégájukat, hanem cinkosan hallgattak, akkor nem baj, ha kapnak egy kis „kokit”. (nem, itt sem indok, hogy azért nem/rosszul végzik a munkájukat, mert alapból kicsi a fizetésük)

Nyilván a blogon jelenlévő rendőrök kivételek, és senkit sem szeretnék személyesen bántani, ez csak egy erősen szubjektív vélemény.

Amúgy volt valami haszna az NNI-nek? Volt olyan ügy, amit úgy derítettek fel, hogy a bűnösöket az ügyvédek sem tudták kimosni a felelőség alól?

 30. tiboru — 2012-08-13 10:52 

„A nagy gond ezzel a szakmával, hogy nincs felette kontrol (örök probléma: ki őrzi az őrzőket?)”

Erre van (és mindig is volt) a belbiztonsági egység, amit sokáig RSZVSZ-nek (Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának) hívtak, s amelyből a jelenlegi NVSZ (Nemzeti Védelmi Szolgálat) is kinőtt. Az ő feladatuk a fegyveres szervezeteken belüli bűncselekményeket felderíteni (pl. a Vizoviczki-ügy).

Az NVSZ nem része az ORFK-nak.

 31. tiboru — 2012-08-13 12:04 

Ha valaki elolvasta az offline-kiadás teljes cikkét és van benne érdekes és/vagy új információ, az beszámolhatna erről nekünk is:

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/atszervezessel-a-korrupt-rendorok-ellen-1098591

 32. Kószák Egyike — 2012-08-13 20:19 

Hát ismét bele a lecsó közepébe! Az az Tiboru ezért szeretlek olvasni, többek között. Gratulálok!

Mikor hallottam a hírt se köpni se nyelni nem tudtam, sajnos az ATV-s videót nem tudom megnézni olyan baromi lassú itt a net.

Gyakorlatilag egyezik a véleményem a Tiéddel. És sok kommentelővel egy cipőben járok, bennem is kérdések tucatja merül fel, aminek sajnos jó része költői.
Az, hogy valamit tenni kellett az kétségtelen. A testületnél szinte nyílt titok volt a hajógyári „buli”, sok pletyka. sok tény.
A jogutód nélküli megszüntetés és a szétszórás valóban szakmai hiba. Bár igazából az utóbbit tartom nagyobb hibának, eltékozolni a sok és elhivatott szakembert. A jogutód nélküli megszüntetés csak egy dolog, azt lehet pótolni.
Viszont most hagy mondjak ellen magamnak és legyek az ördög ügyvédje, nem hiszek én sem a kollektív büntetésben és a stigmázásban, hiszek az ártatlanság vélelmében, de itt jön az ellentmondás: „Bűnösök közt cinkos aki néma!” és akkor mi is van azzal a nyílt titokkal ami évek óta van?

Viszont van egy tippem: senki ne lepődjék meg a TEK-en belül alakul hirtelen egy Szervezett Bűnözés Elleni alosztály. Senki ne higgye azt, hogy nem fog alakulni új osztály erre a szakterületre, kell, muszáj, olyan nincs, hogy nincs. Nem lehet megtenni, túl sok kérdést vetne fel az adófizető választó polgárok, na meg az ellenzék részéről is.

Egyébként meg az egész botrányban érzek sok párhuzamot az amcsi szesztilalom utáni időkre mikor nagy megtisztuláson ment át az amcsi rendőrség. Illetve még a 80′ években volt egy ilyen a Serpico eset után. Persze egyenlőség jelet nem tennék…Khmm…

Tényleg Tiboru!! Az öreg Serpico is megérne egy postot, ráadásul őt még el is lehet érni emilben egy interjú erejéig!

 33. Kószák Egyike — 2012-08-13 20:26 

Kedves csorgoofaba!

A hozzászólásod tele van előítéletekkel.

„- Ők választották ezt a hivatás (választhattak volna vmi becsületes, dolgos szakmát is)”

Ezt rendkívül szűk látókörű és korlátolt nézőpontnak tartom. A rendőr nem becsületes szakma?
Semmi gond! Eszembe jut erről a régi mondás, ami talán az amcsi bizalom erősítő kampányban is szerepelt: „Nem szereti a rendőröket? Semmi baj, ha betörnek önhöz vagy megtámadják, hívja bátran a maffiát!”

Szóval kedves csorgoofaba tanítsd csak a lányodnak ha megtámadják kérjen segítséget a maffiától…Gratulálok! :(

 34. kszabo — 2012-08-13 22:05 

Mivel erőműben kezdtem, sohasem értem meg a hatásfok nélküli erőlködés. Nekünk természetes volt a hatásfokra törekedés, ha jól esett , ha nem. Ugyan én is csak a kugli fordítóból: эффективность нет http://hu.wikipedia.org/wiki/Hat%C3%A1sfok
Sajnos ez a mai állítólagos demokratikus jogállam terméke. Nem homok, hanem már beton szivárog az igazságszolgáltatás fogaskerekei közé. És a mi életünkben ez már nem is fog felgyorsulni. Egy korrektül megoldott ügyre emlékszem – http://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/7476 de ott is a statiszták fogatták a filmet.
Kicsit olyan világ amikor úgy terveztetnek erőművet, hogy építés közben bombáztatják is ugyanarról a számláról fizetve mind a kettőt. Üdv

 35. csapos — 2012-08-13 22:26 

hehe64, megengeded, hogy én válaszoljak?

woodland, megpróbálok egy példával válaszolni. Előre is, minden orvos és egészségügyi kommentező kollégától elnézést kérek, nem értek az egészségügyhöz, orvost is csak akkor látok, amikor orvos barátommal sörözünk.

Képzeljünk egy kórházat, ahol a röntgen osztály (CT, MR stb.) néhány munkatársa bizonyos betegekről szándékosan hamis diagnózist ad. Ezért ezek a betegek a nem megfelelő kezelés miatt rövidesen meghalnak. Számos jel mutat arra, hogy a hamis diagnózist megvették tőlük a jövendőbeli örökösök. Ugyan akkor ezek a röntgenesek, mint jó szakemberek esetleg azt is tudják, hogy bár jó volt a diagnózis, orvosi műhiba miatt miért haltak meg a beteg. A kórházban vannak olyan pletykák, hogy vezető főorvosok, sőt az igazgató is követett el műhibákat, bár ezt még senki nem vállalta bizonyítani. Nos, az igazgató egyszer csak, kirúgja a teljes röntgenosztály állományát, orvosostul, asszisztensestül, sőt még a fotó laboránsnak is menni kell. Az indok a téves diagnózis. Mivel a kórház keveset tud fizetni, és rosszak az életkörülmények, se köze, se távol nincs remény, hogy a kirúgottakat egy éven belül pótolni lehet.

woodland, te azt írod: „…De en azert nyitva hagynam annak a lehetoseget,hogy akik a donteseket meghozzak jot akarnak es lehet hogy tobb informacioval rendelkeznek mint te vagy en.”

Tudjad be az én rosszindulatomnak az asszociációt: a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

 36. vagymegsem — 2012-08-13 22:45 

Ajánlom olvasásra „almatörténete blogspot.hu”-t.Aztán az Inexen azt a felsorolást, ahol ugyanezen „író”, felsorolja,hogy hány éven keresztül ,
hány hivatalos szervvel,(rendőrség, gyámhivatal) küzdött, eredménytelenül.A Portik esetről van szó.
Ajánlom a témát feldolgozásra ide ,vagy akár a Konteóra is.
Nehéz nem általánosítani,ha az állampolgár csak a rosszal találkozik.
Kisgyermekes ismerőseimet már régebbóta figyelmeztetem, hogy idejétmúlt az a „tanítás”, hogy a doktor bácsinak az a dolga, hogy meggyógyítson, a rendőr bácsinak ,meg az ,hogy megvédjen….

 37. molnibalage — 2012-08-14 10:48 

Bár nem vagyok konteó hívő, de tökéletesen megfelelhet az, hogy nehogymár valaki nyomozonn a kormányzati korrupció ellen egy ideig.

Szakmailag olyan döntés, hogy csak üvölteni tudok rajta, még laikusként is. Mintha egy rombolók és rephordozók személyzetét kicserélnéd, a helikopter pilótából meg vadászpilótát csinálnál egy nap alatt. Az morális etikai kérdésekről nem szólva. Legszívesebben felpofoznám NYILVÁNOSAN, aki ezt a marhaságot kitalálta. Öcsém, már általános iskolás koromban sem voltam olyan hülye, hogy ennyire eszement döntést hozzanak.

Komolyan mondom, mintha valami hollywoodi mozirajongó találta volna ki. Az Untocuhables filmben (1988) volt az Capone tárgyalásán, hogy lecserélték az esküdtszéket egy másikra. Csak a Rendőrség nyomozati (fő nyomozati szerve?) az nem „tizenix idiótából” álló valami…

 38. csorgoofaba — 2012-08-14 13:02 

Kedves Kószák Egyike,

igen tele van előítélettel a hozzászólásom, de ahogy írtam szerintem az élet így működik, így tudsz csak élni, mert különben 100x is megpróbálod leellenőrizni vizes kézzel a 380-on a fázist.
A mafia híváshoz meg csak azt tenném hozzá, hogy ha a mafiát akarom hívni, akkor ugyanúgy a 105-t kell tárcsáznom.
A rendőr becsületes szakma, csak nem magyarországon. Az előző rendszerben is a hatalmat szolgálták ki, és most is. Belelőnek gyerekekbe, megbilincselteket nyomorítanak meg, aztán hazugság hátán hazugsággal védik egymást (hamistanuzást ne is említsük itt meg), és persze köv nap kapnak 2,5 milliárdot GI Joe felszerelésre, sőt megnyomják őket a választás után is közvetlen, annak ellenére, hogy az előző rendszer emberiség ellenes bűntetteinek végrehajtói voltak.
Kicsit OFF: szerintem ezért lett „feloszlatva” a magyar katonaság is, mert egy katonában van erkölcs, ha az azt a parancsot kapja hogy lőjje le a saját gyerekét/szüleit/feleségét, akkor elgondolkodik, és átáll az igazság oldalára (’56). Most hasonlítsd össze ezt egy rendőrrel. A rendőr vagy bűnöző, vagy tettestárs, vagy bűnpártoló aki cinkosan hallgat. A rendőr belelő a tömegbe, mint már ez annyiszor bebizonyosodott. Élvezi ha ártatlan, védekezni képtelen embereket bánthat, viszont ha valaki bűnöző ellen tenni kéne, akkor a kevés fizetésre hivatkozva elhúzza a csíkot, hogy neki annyit nem fizetnek, hogy kockáztassa az életét (mikor állt neki helyi khmm… kemény csávóknak egy rendőr? Én személy szerint láttam 98-ban vérző fejjel cigánysorról elfutó rendőrt.
A katonaság megszüntetésével nincs már olyan ember aki esetleg szembe tudna szállni az aktuális rendszerrel, a rendőrüknek így csak fegyverteleneket kell megsemmisíteniük, nem lesz olyan aki be tud indítani egy tankot, amikor gyerekeket mészárol a rendőrség.

Pár évig éltem/élek no.-ban. Ott valahogy a rendőr maga a rend. Nyugodtan odamehetsz hozzá, és segít, nyelveket beszél, és a becsületes embernek nem kell tőle félnie, hogy bántja/bünteti. Én ezt hiányolom itthon.
remélem egyszer hasonló élményekben lesz részem itthon is, és nem olyanokban mint 2006-ban.

 39. warr — 2012-08-14 15:25 

Van egy-két cimborám, aki közte van ennek a „szerencsés” pár száznak.
Budafokról Vecsésre meg Vácra járni dolgozni kevesebb lóvéért, szarabb melóra nyilván igen kellemes lesz. Jól esik az ilyesmi az embernek. Ráadásul ha jól értettem, másfél-két évig nem is dobbanthatnak az áthelyezés után, újabb pluszpont. Az alternatíva persze a leszerelés volt, kisgyerekkel ez is jó ötlet.

 40. hehe64 — 2012-08-14 18:04 

A kerék forog tovább, az „átszervezés” folytatódik.
http://index.hu/belfold/2012/08/14/felmentettek_harom_megyei_rendor-fokapitanyt/

 41. igazitrebics — 2012-08-14 19:33 

„Újabb vérfürdő a rendőrségen, Pintér harminc vezetőt cserél le”
Elolvasván a cikket, az jutott eszembe, megint csak a talpasoknak osztottak szopóálarcot! A többieknek meg, utolsó pár előre fuss!!

http://hvg.hu/itthon/20120814_belugyminiszterium_orfk_vezetocserek

 42. pobeda — 2012-08-15 07:27 

A rendőrség telefonszáma 107.
A 105 az a tűzoltóságé.Nem kötekedésből írtam. :)

 43. csorgoofaba — 2012-08-15 09:43 

:) pedig megnéztem guglin, de ezek szerint rosszul. Jó, hogy még egyiket sem kelett használnom.

 44. lencse — 2012-08-15 14:07 

Hát ez igen kellemetlen dolog. Én arra gondolok amikor problémás a qurvám mert megismerte a feleségemet, kidobom és keresek másikat…DE: b@szni természetszerüen tud az új is. De apácát tanitani a mesterségre, az bizony nehéz lesz… Ilyenkor arra gondolok hogy a változások értelmére majd akkor jövünk rá amikor (ha és egyáltalán) befejeződnek !!! De a hatás az biztos: vigyorognak és koccintanak a don-ok és fajtájuk. Huh !!!

 45. hrzsolt48 — 2012-08-15 15:00 

Sziasztok
Arról hallott e valaki hogy a napokban átszervezik a TEK-et…
Vagyis bővülni fog egy speciális terrorelhárító csoporttal, ami elvileg külföldi műveletekre specializálódik

M:
Több helyen is azt olvastam a Mo különleges alakulatokról [MH] hogy elvileg Dzsungelharcra illetve Hegyivadász típusú küldetésekre nincsenek szakosított katonáink..
Vízi harcra pl. kik szakosodtak mert én nem találtam sehol ilyet Mo. keretein belül.

 46. mindegyki — 2012-08-15 15:45 

Sziasztok!

A helyzet az, hogy a lefejezési hullám még nem ért véget. Biztos forrásból (bármennyire is hülyén hangzik ez) tudom, hogy az elkövetkező 3 hétben további 150 vezető feje fog a porba hullni….így vagy úgy….Sarkított dolog, de ez Sztálinnak sem működött annak idején…

 47. hehe64 — 2012-08-15 21:51 

Ha már rendőrség. :-(
Kicsi háttér az ozorai „fesztiválhoz”.
Avagy „Rendőrt vegyenek!”
http://balavanyposzt.blog.hu/2012/08/15/ozora_rendort_vegyenek?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_08_15&utm_campaign=index

 48. siridar — 2012-08-16 12:49 

bocs, de ez olyan csákknorriszosan hangzk :) a TEK, mint külföldi műveletek lebonyolítója? ott azért nem Brad Pitt az ellenfél és nem is holmi piti autótolvajok, akinek a látványos elfogásához ki lehet hívni a Híradót :))))))))))))))

én elhiszem, hogy sok kommandós filmet láttak, meg hogy nagyon faszán néz ki a főnökük félrecsapott kommandóssapkában a sajtótájékoztatókon, de a külföldi terrorellenes fellépés az nagypálya, nem nekünk való.

 49. siridar — 2012-08-16 12:50 

dzsungelharc meg hegyivadász? mi a jó francnak, már bocs. a MH egy grundot se tudna megvédeni a vörösingesektől, ha arra kerülne sor.

 50. siridar — 2012-08-16 12:51 

milyen lelkesen fognak ezek bűnt üldözni!

 51. tiboru — 2012-08-16 20:32 

Egy kis off:

http://www.statscrop.com/www/blogrepublik.eu

Köszönet Francesco Dott C Kozma olvasónkat a találatért!

 52. csapos — 2012-08-16 23:25 

Ez nem semmi! Gratula Tiboru!

 53. warr — 2012-08-17 07:25 

2011. leglátogatottabb Mo.-on, nem rossz :)
Csak aztán szemet ne szúrj valakinek „odafönt” :D

 54. igazitrebics — 2012-08-17 11:14 

Hüm-hüm. Érdekes!

Az ATV Start vendége Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának volt a vezetője:

http://atv.hu/videotar/20120817_politikusok_maffiozok_es_a_rendorseg

Hetek interjú Orosz Istvánnal, aki 2008-ig volt a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának vezetője.

http://atv.hu/belfold/20120817_egy_part_nem_engedheti_meg_maganak_hogy_vonatszerelvenyeket_tologasson_ide_oda

Tiboru gratula!!

 55. etin — 2012-08-20 06:28 

Márpedig ha egy adag szarban van egy-két (akár több) ép kukoricaszem attól az még nem ehető!
Igenis hadd hulljon a férgese! Avagy, ahol gyalulnak…
Épp ideje volt hogy ezt az egész NNI gittegyletet kivágják mint macskát szarni, és figyelem! Senki nem állította hogy mindegyikük bűnös, (akkor már ülnének) egyszerűen a szakmai hozzá nem értésük, és lustaságuk lett megelégelve!
A magyar lakosság ezt kb. már az olajszőkítések óta sejti/tudja, úgy látszik a felsőbb vezetésnek most telt be a bili.
És nehogy már könnyeket hullajtsak a kiemelt fizetést/juttattatásokat kapó kiváltságos közalkalmazottakért…
Szegényeknek csökken 20-30% -al a fizetésük? Istenem, a szervezett politikus bűnözés hány embernek vette el végleg, a munkáját, tette tönkre az életét? Az nni hol volt ekkor?!
Fél órácskával többet kell utazniuk a szolgálati gépkocsin naponta (közben meg a járőrözés szünetel mert nincs keret benzinre, persze lusta rendőrnek derogál gyalog vagy biciklin)? Istenem, éppen fetrengek a sírástól, mikor ezt meghallottam :) Erőt vett rajtam a sajnálat…sajnálom, hogy nem egy határmenti kistelepülésre vezényelték őket. Ott szakértelmükhöz méltó munkát végezhetnének, a c. kategóriások hajkurászása közben!
Persze az a megoldás, hogy átállok a sötét oldalra… mert nyílván nem vagyok hajlandó megmozdítani a dagadt valagam, 20%-al kevesebb bérért, inkább leszek bűnöző. Brávó!
A „rend””őrség” magyarországon egy vicc…rossz vicc :( Lásd West balkán ügy (úgy kell neked miért mentél szórakozni), lásd Cegléd most a napokban (a cigányokhoz oda sem merünk szagolni, a dolgozó becsületes magyarok védelmére kiérkező, a rendőr helyett ingyen dolgozó gárdistát meg zaklatjuk?). Hát megint bravó! Ja és az összes rendőri intézkedés amit az átlagpolgár tapasztal ebbe a szétzüllesztett országban, az a közúti ellenőrzéskor az izzólámpa/eü készlet számonkérése… (taps :( )
Apropó parancsnoki felelősség:
Érdekes ilyen mögé csak a rendvédelmi szerveknél lehet bújni, egy normál munkahelyen főnököstől repülsz! Magyarán ez csak arra jó, hogy egy elvigye a balhét a többi meg mintha mi sem történt volna folytassa ahol abbahagyta.
Összefoglalva én itt élek Magyarországon (sajnos), és nap mint nap, látom/hallom, hogy a rendőrbe nem lehet megbízni, nem lehet rá számítani, a rendőr a becsületes magyar ember ellensége!
A fizetésükért tudnak sírni de hogy letegyenek valamit az asztalra, az már derogál, (nincs pénz, nem engedi a felettes, meghalt a macska. Ismerjük a kibúvókat ugye?)
A nyugdíjért kimegy tüntetni, de mikor hívod őket 2 percig foglalt a vonal, amennyi idő alatt simán megölnek/megerőszakolnak/felgyújtanak), ja és utána 2 óra mire kijőnek.
Ja nyugdíj: Becsületes dolgozó munkával, manapság 63 évesen mehetsz nyugdíjba. Ha rendőr vagy akár 42 évesen is lehetséges. 21 ÉVVEL KORÁBBAN! Mert nyilván megérdemled, akkora a stressz. A vad aktahalmoktól egy perc nyugalmad sincs az íróasztalnál terpeszkedve… :D
Az álam erőszakszervezete. Ja akkor, ha ki kel lakoltatni egy nőt meg a gyerekeit a házából, amit a bankár mafia evett btőle (figyelem NNI-s here! Ügy!), vagy tüntetőket kell lőni/verni, vagy autósokkal kell keménykedni, akkor erőszakos. Ha egy ócska cigány drogos nyikhajt kell elkapni, (Bándy Kata gyilkosát) akkor kommandót hív, mert ő erre nem képes… Régebben egy csendőr egyedűl intézett egy cigánysort, ma 30-an is rettegve mennek be…
És ezektől a kis buziktól várunk bármit is?!
A legtöbb rendőrt egy átlagosnál picit erősebb fizikumú ember simán összeveri, (sokszor meg is történik, hehe :) ), a fegyverhasználatról meg annyit, hogy az csak azért van nekik, hogy egyszerűbb legyen az öngyilkosság. (tényleg megfigyeltétek hány rendőr végez magával? Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy mit ér az a pszichológia vizsgálat ami nem szűr ki egy ilyen elmeroggyantat?)
Összefoglalva:
Ha nem akarsz elmenekülni élhetőbb helyekre az országból, akkor suttyomban szépen fegyverkezz fel, mert rendőrre nem számíthatsz, legfeljebb ha csesztetni kell téged. :(
Az meg hogy ezt a két csúcs-gittegyletet feloszlatták, és a heréit elküldték az az egyik ritka jó lépése volt ennek a kormánynak!
csak így tovább! :)

Mielőtt valaki kötözködne: Én Magyarországon élek, és ezeket nap mint nap tapasztalom!

Ui: Tiború! a korházas példád jobban sántít mint a közmondásos eb… Korházakat tucatszámra zárnak be indok, vagy bármi nélkül, teszik utcára a dolgozókat, és ezzel áttételesen gyilkolják az embereket, akkor meg megintcsak, miért sajnáljak pár túlfizetett idiótát (ebből is lehetne blogot gyártani…)??? Vagy a sánta példádnál maradva,ilyen eseteben, nagyon durván zaklatnának, hurcolnának meg minden kórházi dolgozót, a takarítónőig bezárólag, eddig pont az nni-sek. :(

 56. etin — 2012-08-20 06:33 

Apropó:
Testben miért is vannak megalázva? Levágták a fütyijüket vagy mi? :)
Ezen azóta röhögök, szegény megalázottak… :)

 57. warr — 2012-08-21 09:47 

Gondolom te nagyjából egy nyolc éve egyetemen baszkódó bölcsész lehetsz :)
Mert hogy a rendőri munkáról fogalmad sincs, az tuti.

 58. SzJoe — 2012-08-21 10:12 

Van pár dolog, amit nem biztos, hogy tudsz. Ha voltál katona, ismered a rendvédelmi életet. Pl.: Kérek engedély wc-re menni! Ha nem kapok, nem megyek. Minden így működik. Ha azt mondják: Menj traffizni a bokor mögé, akkor megyek, Ha nem megyek, akkor is megyek: -Parancsmegtagadásért, szolgálatban való kötelességszegésért a katonai ügyészségre. Azért KELL a kommandót hívni egy balhéhoz, mert az intézkedéseket így szabályozták le. Na, kik?!? Azok a politikusok, akik a gengszterváltástól azon munkálkodnak, hogy minél jobban rombolják a rendvédelem tekintélyét, megítélését, jogosítványait. Pártállástól függetlenül. Pl.: a rendőrségi törvény-módosítás, amit P.S. hozott 2001-ben. Ezzel kivették a fegyverhasználat való életben is előforduló eseteit, azaz NEM használhatsz fegyvert, mert akkor mindenképpen lecsuknak, meghurcolnak. Hadd jegyezzem itt meg: Szegény, ártatlan TV-székházat és autókat felgyújtó, utcai műtárgyakat, kirakatokat törő-zúzó, ártatlan áldozatok… Tévedés ne essék, a honvéd ugyanúgy a tömegbe lőtt volna, mint a rendőr. Ha nem teszi, ott lőtték volna fejbe. Csapaterős szabályozásnak hívják ezt a dolgot. A két percig foglalt vonalért tessék azt hibáztatni, aki egy!!!! segélykérő vonalat vásárolt a telefonos társaságtól, egy egész megyére!!, minden készenléti szerv elérhetőségét arra az egy vonalra passzírozva. Hogy miért két óra múlva érkezik? Mert pl. egy megyére!! van nappal 10-15, éjszaka 4-5 járőrpár! Na miért??? Pénz és politika. Ha lehet, ne általánosíts, mert biztosan nincs igazad! Átlag Ede rendőrjárőr boldog lenne, ha intézkedhetne, azonnal és értelmesen. Ha nem attól kéne rettegnie, mint most nekem, hogy ha véleményt nyilvánít, fegyelmivel kirúgják, mert nem teheti meg! Ha nem lenne több jogosítványa a közterület-felügyelőnek, mint egy fegyveres rendvédelmi testületnél szolgáló hivatásosnak! Egyébként pedig tessék megpróbálni a felvételt valamelyik fegyveres testülethez. Igen komoly fizikai és pszichológiai feltételeknek kell megfelelni a felvételhez. A szervezett bűnözés ellenes rendőrségi szervek feloszlatásával pedig találgassunk, kiket védenek a börtöntől! Na, kiket?!?

 59. siridar — 2012-08-21 10:37 

Íme Orbánék következetes hangulatkeltésének következménye a rendőrökkel szemben. Szívemből remélem, hogy hamarosan olyan helyzetbe kerülsz, amikor sírva fogsz rendőrért könyörögni és tényleg nem jönnek ki. Majd hívd a gárdát, ők biztosan másodperceken belül ott teremnek

Esetleg kapj ki egy 60 éves, gyomorfekélyes, lúdtalpas, gerincferdüléses rendőrt :(

 60. Kószák Egyike — 2012-08-22 14:10 

Az egész ügy kapcsán eszembe jutott, mivel valahogy arról hallgat a sajtó, hogy mi van azokkal a rendőrökkel akik nem vezető beoban voltak viszont tevékenyen részt vettek az egészben mint végrehajtók, vagyis biztonsági emberek a szórakozó helyeken, stb.

Abból a rétegből vettek őrizetbe valakit? Vagy csak főtiszteket? Mi van „közkatonákkal”? Nem kevesen voltak… Tudtok erről infót?

 61. Kószák Egyike — 2012-08-22 14:16 

Nem tudom mennyi értelme van egy ilyen ember érvekkel való meggyőzésének vagy egyáltalán a vele való vitatkozásnak.
A, Vagy elgurult a gyógyszere és az ápolók tévedésből a géphez engedték.

B, Vagy a tanyán ahol egyedül él végre van mobil net és a nagy magányában ez az egyetlen szórakozása az eu zászló égetése mellett…

Mindegy, Ti tudjátok, ha perverzek vagytok csak rajta…;) :))

 62. csorgoofaba — 2012-08-23 11:00 

Gárdáról nincs tapasztalatom, a fegyvert is csak filmben láttam, valamint engem már itt így sem szeretnek a(z) (ex)rendőrök, így nyugodtan leírhatom, hogy teljesen egyetértek veled.
Azt még nem értem, hogy a „nincs pénz” indok a részükről, hogy állja meg a helyét? Kapott valami más testült is ilyen rendszeresen, ennyire nagy összegeket, mint a rendőrség, ráadásul azon a védelmi pénzen kívül amit beszednek? Arról nem is beszélve, hogy ennyi el nem végzett munka mellett.
Engem már rég kirúgtak volna, ha mondjuk a munkám csak 95%-t végzem el. Mennyi is a magyar rendőrség felderítési aránya?
Hogy a munkakörnyezet milyen, azt meg ők alakították ki, én tehet róla hogy bűnözők mellett/alatt dolgoznak? Szakszervezet meg elvileg nem csak pénzkövetelésre van.

 63. tiboru — 2012-08-23 16:51 

Önmagában az, hogy egy rendőr szabadidejében portaszolgálatot lát el, nem bűncselekmény. Persze simán kirúgják érte, ha kiderül, de az ilyen ügyek nem érik el a sajtó ingerküszöbét.

Ha katonai bűncselekményt vernek rá (kötelességszegés szolgálatban, szolgálati visszaélés, stb.), az elég nagy balhé lehet, de az ilyesmi sokkal ritkább.

 64. igazitrebics — 2012-08-23 20:29 

Tiboru!
Nagyon illedelmesen érdeklődnék, nem megoldható, hogy ezen a blogon is a kommenteket olyan rendszerben kezeld, mint a Konteo blogodon? Emlékszel, ott is ment a molyolgatás egy ideig, amíg olyan jó lett, mint amilyen jó!

 65. woodland — 2012-08-23 21:56 

Kedves csapos.

Koszi a valaszod, bar nem nagyon ertem a hasonlatod.
Az en „problemam” a hozzaallassal az,hogy ugy tunik Ti elore eldontottetek, hogy ez az egesz egy ostoba kapkodo es ertelmetlen dontessorozat.Nekem viszont nem igy tunik.A mostani kormany megalakulasakor letre lett hozva a TEK, ami eleg sok feledatot es jogkort atvett mas „cegektol”.Akkor sokan panaszkodtak erre es azt mondtak hogy ez a miniszterelnok szemelyes titkoszsolgalata lesz.Viszont nem igy lett es azok alapjan amik azota tortentek ugy tunik nem volt rossz otlet. Szerintem mar akkor tudtak a vezetok, hogy milyen allapotok uralkodtak es tenni is akartak valamit.Lehet,hogy nincs igazam, de en ugy gondolom, hogy hinni kell a valasztott vezetok hozzaerteseben es legalabb nyitva hagyni annak a lehetoseget hogy nem tokkelutott idiotak vezetik az orszagot.
Termeszetesen nyitott vagyok vitara, de allampolgarkent szerintem az a minimum,hogy legalabb egy „eselyt” adunk azoknak akik a donteseket meghozzak.

 66. tiboru — 2012-08-24 10:02 

A Konteón saját sablon van, de itt WP-alapú, s nem tudom, hogy lehetne beállítani azt, hogy ha nem rendeztetem ilyen hierarchikus csoportba a válaszokat, mégis legyen válasz-lehetőség.

Magyarul: amint kikapcsolom a válaszok rendezését, a kommenteknél nincs „Hozzászólás”-opció, vagyis egy kattintással nem lehet reagálni egy-egy kommentre…

Majd megkérdezem a fejlesztőt, lehet-e kezdeni valamit ezzel.

 67. igazitrebics — 2012-08-24 15:01 

Mester!
Én nagyra becsülöm a küzdelmedet a saját blogjaidért! Még azt is elfogadom Tőled, ha azt írod, hogy nem megy, mert nincs kedvem hozzá! :-)
Azért nyafizom csak, mert az ember napjában 1x, 2x idenéz, látja, hogy nőtt a kommentek száma, oszt végigpörgetheti az összeset, közben figyelheti a dátumot!

 68. tiboru — 2012-08-24 16:00 

Hát lehet, hogy tőlem hallod először (biztosan nagyon fiatal vagy), de a nagy stressznek komoly fiziológiai következményei vannak: szív- és érrendszeri megbetegedések, gyomorfekély, trombózis-kockázat, magas vérnyomás, satöbbi.

Ha pedig ezen röhögsz, az nem engem minősít.

 70. Kószák Egyike — 2012-08-27 19:17 

Teljesen egyetértek! Szívemből szóltál! Baromi nehéz így követni a társalgást.

Előre is köszönet Tiboru ha teszel az ügy érdekében.

 71. Rogal Dorn — 2012-08-27 21:07 

Nem akarok bele szólni a nagyok dolgába, de amióta ezt meghallottam (bocs, olvastam):

„A rendőrség bűncselekmény megakadályozására nyilvánította műveleti területté Csókakőt, és mivel nem történt szombaton bűncselekmény a faluban, az akció sikeres volt” – mondta a rendőrség szóvivője.

azóta bennem is megreccsent valami. Én tényleg elhiszek mindent, de ez nekem is picit már sok.

 72. tiboru — 2012-08-28 16:34 

Ó, erre én már nem is mondok semmit…

 73. sirdavegd — 2012-08-28 18:09 

Mindez nagyszerű, a cikkben is kiemelik, hogy a szimuláció szerint most sokkal jobban megvédik az elnök.
És akkor nézzünk el egy tetszés szerű megyei jogú város kapitányságára és számoljuk meg, hány fő járőr vethető be egy időben, működő gépjárművel az adófizetők ügyes-bogas dolgainak kezelésére. Egy ilyen számot ismerek tavaszról, nos ez a szám közelíti a városban található agysebészekét (a település híres a klinikájáról…). De utóbbiakból is lehet, hogy több van.
Ezt a létesítményt félévente egyszer van szerencsém meglátogatni egy bizonyos népünnepély demonstráció-jelleggel történő bejelentése végett. Emellett egyszer kellett bejönni tanúskodni is, amikor egy kellemes decemberi -10 fokos estén az asszonnyal a városban sétálgatván (mentünk haverhoz halat etetni éjjel 11 után) egy nemrégiben a háza előtt leütött nénit szedtünk össze az X sugárút közepéről, akit a roppant megértő közlekedők próbáltak épp elütni. Na szóval akkor úgy a rendőrség tőszomszédságában jó negyed órába tellett, mire lett járőr és mentő. És ez valszeg nem az ő hibájuk, mert nem képesek teleportálni és osztódással szaporodni, ha az élet úgy hozza. Meghát a nénit már kirabolták, a rabolók meg elfutottak, mi mondjuk tanúskodtunk egy jót, miután hazasétáltunk, majd visszasétáltunk a kellemes hidegben (azt mondták, hogy menjünk haza nyugodtan, küldenek majd járőrt – legalább ne mondanának nagyot…), elmondhattuk azt, hogy két pofa sötét sziluettjét láttuk elfutni az utcán. Szóval Slendertől Chuch Norrisig bárki lehetett.
Node: ama demonstráció bejelentése már sokkal viccesebb szok lenni. Az ilyet ugyebár vagy tudomásul veszik, vagy nem a gyülekezési törvény szerint. Na első alkalommal majdnem rám lett helyezve a szopóállarc, amikor 3 héttel a bejelentés után és 3 nappal a demó előtt kiderült, hogy engedélyt kellene szereznem a közútkezelőktől (állami + városi), a tömegközlekedési vállalattól, a kukásautós és a viráglocsolós cégtől. Nem illendő hatósági közeggel emelt hangon beszélni, de 2 órán belül hirtelen minden probléma megoldódott. Na a következő alkalmakkor kaptam egy tündérfalat hölgyet, aki ismerte a jogszabályokat, és úgy egyáltalán, megértette, hogy a demonstráció miről szól és hogy a faluban kb ez a legnagyobb létszámú esemény, amiben a Rendőrség is pozitív szerepben szokott megjelenni. Beállott tehát a ZEN állapota, mert a közlekedésiek a biztosítás operatív részében addig is remekül tették a dolgukat.
Node: ma megyünk ismét tanult jogász kollégámmal és a hölgy helyett kaptunk egy urat. A vállapját meg se néztem, mifélét, de az egy dolog, hogy irtó trágár volt az ajka, ámde mindennel baja volt. Mármint, amennyiben az gépeléssel járt. Már-már megszántuk, és majdnem jelentkeztünk is, hogy legépeljük mi, mert lassan kívülről fújjuk ő meg addig zokogja ki magát valahol. Szóval rémes volt, a vonatkozó jogszabályokat az eddigiek szerint ő is csak messziről ismeri, és holnap hajnalban megint mehetek vissza, mert a Frédi-Béni hajtány csak akkor lészen, amivel persze nincs különösebb bajom, mert úgyis csak reggel 10-től este 8-ig terveztem dolgozni.

Szóval: a hatósági közegre eddig én mindig partnerként tekintettem, ábrmikor kerültem velük kapcsolatba ilyen-olyan módon (mondjuk még sosem adtam okot arra, hogy megbüntessenek, vagy akár csak megállítsanak), és a többségük ennek megfelelően tisztességesen és korrekt módon járt el. Szóval ezeket az embereket imádom és tisztelem. De amikor az ember azt látja, hogy a kapitányságot már csak a cellux tartja egyben, a felszerelés avítt és a hangulat már annyira pocsék, hoy azt az egységsugarú állampolgár ennyire megtapasztalja, na akkor én nem azzal frenkiznék, hogy van egy naccerű TEK-ünk, ami megvédi a miniszeterelnököt, mert az úgy konkrétan nem érdekel (mitől védje meg? az agyráktól? arra úgyis immúnis). Ha ennek az az ára, hogy az állampolgárokat szolgáló és védő állomány rohad, akkor a medve lépjen koitusztra a fűnyírójával.

 74. igazitrebics — 2012-09-01 11:23 

@tiboru:
Mester!!
Allah fel van háborodva, mert már megint szakállt kell növesztenie! :-)
A fejlesztőt is „csókoltatom”! :-)
Most már, csak dobozkába kéne tenni, oszt Istenem ne tovább!! :-)

 75. finucchi — 2012-09-02 16:16 

Tudod mindaddig hülyeségnek gondoltam ezt a posztot, és úgy véltem jól cselekedett a törvényhozás, amíg ezt a mondatodat el nem olvastam:
„vagy átállsz a sötét oldalra – mert ott bizony van kereslet rutinos rendőrök iránt… És a gyereknek enni kell adni, a számlát ki kell fizetni, a részletet törleszteni kell.”
És itt tisztult le, hogy akiben eddig meg sem fordult a korrupció gondolata, annak azt a most kieső 40-60 ezer (vagy akár még több) Forintot valahogyan pótolni kell. Hisz ha egyszer beáll az ember egy életszínvonalra, abból kutya nehéz engedni … És ők is nagy valószínűséggel pótolni fogják… Hogy miért? Mert megalázták, megbélyegezték őket azzal, hogy korruptak. Hát ha már egyszer ‘papíron’ azok, akkor mit veszthetnek ??? Semmit. És innentől már félek továbbgondolni a folyamatot.

Egyébként abban is biztos vagyok, hogy az újonnan kinevezett, vagy meg nem buktatott vezetők füle mögött is ott a vaj, vagy nagyon hamar ott lesz. Egy ember, akinél 300 millió Forint (ember, fel tudjuk fogni???) készpénzt találnak, az nem ‘játszik’. Vagy behódolsz, vagy lehet, hogy te ‘fulladsz bele’ a Dunába …

 76. sirdavegd — 2012-09-05 15:05 

http://index.hu/belfold/2012/09/05/hogyan_vedhette_a_rendorseg_es_az_alvilagot/

Welcome to the H.R. Ha az ember végignézi a Person of Interest első évadát, érzékeli magán a paranoia apróbb tüneteit. Ha meg ilyen cikkeket olvas, akkor meg rájön, hogy ez nem is paranoia. Mögnyugtató, az adófizető szavazó állampolgárok nevében köszönjük.

 77. szaboz — 2012-09-06 13:05 

Laikus magánvélemény, de az átszervezés oka evidens: a jelenlegi rendőrség olyan diszfunkcionális, mint egy apáca, aki nem imádkozik.

Mai cikk:
http://index.hu/belfold/2012/09/05/hogyan_vedhette_a_rendorseg_es_az_alvilagot/

És két régebbi:
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=574859
http://karpatinfo.net/cikk/kriminalis/nemcsak-egy-rendort-oltek-meg-hajogyari-szigeten

Ez utóbbi kettő önmagáért beszél. Az a rendőrség, amelyik egy (vagy több) rendőrgyilkosságot is eltussol, alkalmatlan a feladatára.
Persze, mindez 17 éve volt – akkor még nem is létezett NNI meg SZBO, a most őrizetbe vett főtisztek tán még rendőrök sem voltak, vagy éppencsak pályakezdő hadnagyocskák. De azt kell látni, hogy az azóta felnőtt rendőrnemzedék abban a közegben szocializálódott, ahol ténykérdés volt, hogy vannak érinthetetlenek!
Ők vagy beálltak a sorba, vagy nem, de akkor is hallgattak és „félrenéztek”.
Egyik esetben sem lehet rájuk eredményes bűnüldözést építeni.

A rendőri vezetők letartóztatásakor elhangzott, hogy már két évvel ezelőtt is azért voltak áthelyezések, hogy a titkos nyomozás sikerét elősegítsék.
Ez most szerintem a második felvonás. Az átszervezés nem öncélú, egyszeri baklövés, hanem egy nagyobb kép része. Mindenkit, aki számba jöhet, mint érintett, olyan pozícióba helyeznek, ahol
– nem akadályozhatja a felgöngyölítést, ha már eddig is a „sötét oldal” tagja volt, és
– ha eddig fényben járt, akkor most már nem ér sokat a sötét oldalnak, hiszen nem tudja „elintézni” az ügyeket, ezért jó pénzre nem számíthat.És kellőképpen tart is a következményektől, így nem fog átállni.

Aztán majd – mondjuk egy év múlva – létrehoznak valahol egy maffiaellenes részleget, ahová a „száműzetésből” visszahozzák a még állományban maradtakat (=lojálisak), kellő átvilágítás és szűrés után. Mivel ez szakmai és egzisztenciális előrelépés, ők boldogan jönnek majd vissza.

Végeredményben felállhat egy viszonylag jól képzett, ámde meglehetősen tiszta kezű szervezett bűnt üldöző csapat.

Mózes is azért bolyongott egy fél Dunántúlnyi területen 40 évig, hogy kihaljon a volt rabszolga generáció, szabad országot szabadnak születettekkel lehet alapítani. Tiszta rendőrséget sem lehet csak tisztakezűekkel létrehozni.

Ha jól értem a cikket, Tiboru azért aggódik, mert a fél, hogy a bűnözők elszabadulnak, ha leépítik az őket üldözni hivatott szervezetet. Én meg úgy vélem, annál jobban nem szabadulhatnak el, mintha névleges üldözőik valójában védik őket.

 78. lovas92 — 2012-09-06 14:54 

nem tudom hova kéne írnom de ha már ennyi különleges alakulatról szó van de a magyar különleges erőkről nem találtam bejegyzést pedig a 34. Bercsényi különleges műveleti zászlóalj ( különleges erők ) ha jól tudom most bővítik de nem nagyon találtam róla átfogó infót ezért gondoltam hogy esetleg ti vagy te tudnátok mondani róla valamit hisz mégiscsak a mi különleges erőnk akiket az nyugaton is elismernek szívesen olvasnék róla egy részletes cikket mint pl a rangerekről egyébként nagyon jó ez a blog most találtam rá de már elég sok bejegyzést elolvastam minden elismerésem.
Üdv. Lovas

 79. tiboru — 2012-09-06 17:05 

Szia!

Köszi a blogot érintő elismerést. Mivel ez itt inkább a külföldi speciális egységeket bemutató fórum, magyar egységekkel nem nagyon foglalkozunk. Róluk elég sok anyag elérhető a neten és az offline médiumokban is.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.