Villámposzt 1.0: Román rendőr-Porsche

A Konteóblogon jól bevált műfajt szeretném meghonosítani itt, a Tiborublogon is.

Az első villámposzt egy olyan rövidhírt tartalmaz, amiből nem akarunk messzemenő következtetéseket levonni, csupán érdekességként közöljük: a Román Rendőrség (Poliția Română) három héttel ezelőtt szolgálatba állította a testület első, Porsche 911 Turbo típusú rendőrautóját.

A szürke színű, 420 lóerős, 330 km/órás végsebességre képes, százra 6,5 másodperc alatt gyorsuló kocsi háttere is érdekes: 2002-ben a román-magyar határon, a Nădlac-Nagylak közúti határátkelő román oldalán a román vámosok lekapcsoltak egy háromfős csipet-csapatot, akik 60 kiló heroinnal próbáltak átcsusszanni Magyarországra; mint utólag kiderült, végcéljuk Németország volt, azaz lett volna. A jog malmai odaát is lassan őrölnek: tíz évbe telt, amíg minden illetékes hatóság rábólintott a román zsaruk eredeti javaslatára, amely (számos nyugat-európai ország példájára hivatkozva) abból állt, hogy a bűnözőktől jogszerűen lefoglalt, illetve elkobzott gépkocsikat be lehessen forgatni állami szolgálatba.

Németországban, Belgiumban, Hollandiában és több más EU-tagállamban, plusz még az USA-ban is régóta divat, hogy a bűnüldözők megkapják a lebukott gengszterek hasznosítható vagyontárgyait: járműveket, fegyvereket, néha még ingatlanokat is. Ha láttátok a Donnie Brasco című filmet, esetleg olvastátok a könyvet, emlékezhettek rá, hogy ott az FBI egy jachtot sajátított ki, amin aztán a fedett nyomozó úgymond bulit szervez a maffiának – a poént nem lövöm le, hátha valaki most kapott kedvet a könyvhöz vagy a filmhez, de most nem is ez a lényeg.

Szóval ez év márciusának elején megszületett a döntés, s a 11 éves, de igen jó állapotban lévő sportkocsit megkapta a Prahova Megyei Rendőr-felügyelőség közlekedésrendészeti osztálya, hogy ezzel üldözze a gyorshajtókat.

A román rendőr-Porsche

Az ötlet tehát nem új; nem nekünk kell kitalálni a kanálban a mélyedést, de arról nem tudok, hogy idehaza történt volna hasonló eset. Talán majd ti, a kommentek között meséltek, ha van tudomásotok róla. És persze a véleményetekre is kíváncsi vagyok: szerintetek milyen megoldás odaadni a rendőröknek (vagy más állami szervnek) a bűnözőktől lefoglalt kocsikat, esetleg más vagyontárgyat? Te mit csinálnál ezekkel, ha neked lenne módod a sorsukról dönteni?

22 hozzászólás

 1. zigzag — 2012-03-27 07:57 

Annak ellenére, hogy nem nagyon reklámozzák ez a gyakorlat Magyarországon is előfordul. Nem mint főszabály, de azért van ilyen. Nekem is volt a 90-es évek közepén ilyen szolgálati autóm – egy FIAT Tipo. Aztán volt olyan „beszerzés”, amiből szinte minden rendvédelmi szerv kapott. A márkát nem mondom, mert hátha van még relevanciája. ;-)

 2. rorybreaker — 2012-03-27 11:11 

Szerintem a roman utakra folosleges. Kihasznalni ugyse tudjak, fenntartani meg egy vagyon lehet. Lehet lefoglaltak egy raklap alkatreszt is hozza? :)

A 6.5s gyorsulas picit santit, azt egy 40 eves Turbo is siman hozza

 3. stoppos — 2012-03-27 11:18 

Az egyik Bujtor film jutott eszembe, amikor Kern üldözi a bűnözőket és beugrik az egyik rendőrautóba – az egyetlenbe, ami nem lada – és elkezd kiabálni a sofőrrel, hogy kövesse a bűnözőket. A sofőr elfordítja a kulcsot és vár. Kern kérdi miért nem indulnak? Sofőr mondja, ez egy diesel autó, meg kell várni, amíg az a kis lámpa kialszik, csak akkor lehet indítani. Honnan van ez az autó? Az osztrák munkanélküliek ajándéka a magyar rendőrségnek. :)

 4. Rókakígyó — 2012-03-27 12:59 

Magyarországon meg stílusosan audi tt-k vannak a rendőrségnél.

 5. tiboru — 2012-03-27 16:49 

Valami miatt a gyári 4,2 helyett ennyit tud most a gép (a rendőrségi szóvivő szerint legalábbis). Lehet, visszafojtották, vagy nincs rá sportgumi :-)

 6. tiboru — 2012-03-27 16:52 

Jaja, egyszer én is vezettem az egyiket az M1-en; remélem, már elévült a kolléga szívessége…

 7. mxplanet — 2012-03-27 17:29 

autorol nem tudok, de a lefoglalt kabitoszereket szivesen hazaviszik fogyasztasra es tovabbi eladasra. az biztos:)

 8. ribizlifozelek — 2012-03-27 23:24 

Szerintem általában jó ötlet az elkobzott járművek, ingatlanok, stb hasznosítása, de pont egy drágán fenntartható Porsche esetében ez nem a legjobb ötlet, főleg nem rendes rendőrautóként. Civil járműként még lenne értelme. Jobban jártak volna szerintem, ha eladják és az árából vesznek használható technikát (rádiót, autót, bólogató kutyát, stb).

 9. rempeg — 2012-03-28 02:23 

Szerintem se túl okos dolog ezekből rendőrautót csinálni, egy ilyen autó fenntartása nem éppen olcsó dolog. Foglalják le, de aztán adják el. (és lehetőleg ne a haveri körnek, áron alul)

Legjobb tudomásom szerint az Audi gyártól ajándékba kapott 3 db TT se koptatja túl sűrűn az újtainkat, én konkrétan még csak konvojok élén láttam TT-t, nomrál szolgálatban egyszer sem. Ezen kívűl kétségtelenül mutatós egy ilyen autó, de a k-európai viszonyokhoz bőven elég az Octavia RS.

 10. rognork — 2012-03-28 07:07 

nem nagyon értem a fenntartás miatti aggodalmakat, nem lehet több, mint egy a6 esetén. szerintem ide is kéne, az autópályákra szakaszonként 1-1 db, amivel meg lehetne fogni a hülyéket. az a motoros is nagyot nézett, aki mögött egyszer csak feltűnt a tt. én még lefoglaltatnám a lomizók korhadó furgonjait, meg a kormoló bkv buszok jelentős részét is, éles lövészetre kiváló célpont lenne bármelyik.
Én minden vagyontárgyat felhasználnék, kivéve a dohányt és az italt, minden elosztogatnék a szegényebb régiókban.

 11. papaten — 2012-03-28 11:06 

Ha jól emlékszem, az önkorival talált tárggyá minősitették a járműveket abban az esetben, ha a tulaj kiléte nem volt megállapitható, igy a becsületes megtaláló megtarthatta a kocsikat. Eképpen jutott néhány autóhoz a BRFK. Többsége főnöki autó volt.

 12. lencse — 2012-03-28 13:21 

Valamikor a 80/as évek elején közl.rendészeti asszisztensként – szerviz müsz.vezető voltomban – egy milicia-Volgával voltunk kinn kb.35-4O km.re a várostól, amikor egy balesetes gyermeket nekünk kellett bevinni: képzeljétek el a 6O-as években gyártott leribolt 3-sebességes hodályt erőlködni … 7O km/órával.. én szoritottam a gyerek elkötött karját, a Volga köpte az olajat, mire beértünk a gyermeket megmentették, a Volgát kidobták mert sebességben maradva halt meg, vontatni sem lehetett. Álmodott nagyot akkor a törzsörmester: lesz neki még AUTÓja…

 13. szunditj — 2012-03-28 18:06 

Szerintem aki egy több-tízmilliós autóval száguldozik, annak nem elrettentő a max. 300 000-es bírság. Még azt is el tudom képzelni, hogy néhányan direkt fényképeztetik le magukat (megjegyzem, az átlagfizetés több mint duplájáért), mert nekik megér ennyit hogy dicsekedhessenek a haveroknak. Egyrészt a bírságnak inkább az autó árával kellene arányosnak lennie, másrészt az autót el kéne kobozni és utána a rendőrség vagy használhatná, vagy elárverezhetné.
Egyébként én nem ilyen autókat, hanem inkább MI-24-es helikoptereket adnék a rendőrségnek. Igaz hogy az is drágán üzemeltethető, de az olyan gyors, hogy előle nem lóg meg egyetlen száguldozó sem. Végső megoldásként ha egy ilyen felszólításra sem hajlandó megállni, olyan gyorsan akkor sem tud robogni, hogy a skuló utol ne érje. Egy Porsche-t is meg lehet előzni, le lehet szorítani, nagyobb autóval vagy kamionnal el lehet gázolni, de egy ilyen helikopter bármit meg tudna állítani, már a puszta megjelenésével is.

 14. bibo65 — 2012-03-28 22:00 

Lefoglalt ruhát, ételt rendszeresen osztogatott a korábbi VPOP, most a NAV mit tesz, nem tudom.
Nekem nagyon tetszett Bulgáriában, hogy nem láttam két egyforma rendőr autót, mert mind lefoglalt gép volt, de Rómában is láttam rendőr lambót, ami szintén szép emlék.
Szvsz amit a NAV lefoglal, és a tulaj nem vált ki egy éven belül, azt simán használhatná az állam, mert sok értelme nincs, hogy áll a placcon, ott rohad évekig, majd elárverezik szotyiért.
Hajrá!

 15. norbi — 2012-03-30 18:07 

Alapvetően,az újrahasznosítás eme formáját jónak tartom,(mármint,hogy ami lefoglalt,azt hasznosítsák így újra,bár ezek után én is kíváncsi lennék,hogy mi lett a 60kg kréta porral,amit lefoglaltak :) de nem biztos,hogy én a kezükbe adnék egy ilyen gépet, inkább értékesíteni kellene,és sok jó dolog beszerzésével kéne fejleszteni. Teljesen felesleges ezeket az autópálya torpedókat,nem megfelelően képzett kezekbe adni,és most nem nézek le senkit,és nem rosszindulatból írom amit írok,de azért illő lenne szelektálni,hogy mit és hol „hasznosítanak”,és vetnek be,a törvény nevében. Azzal nem érnek célt,ha egy kamikaze önjelölt pilóta,egy komolyabb fingás után,nem csak az üldözött autót tolja el,hanem az adott kerületi,megyei rendőrség éves költségvetését likvidálja,egy kövér gázzal,mert volt közötte,és az üldözött autó között 4 drágán lízingelt 1.2-es dacia is.. Szóval azért képezni is kéne valakit erre a gépre,aki a kanyarban is úton tudja tartani. Vagy egy másik példa, Miskolcon a készenlétisek összetolták egymást pár kis busszal,a faszányosan betartott követési távolság miatt(jelzem,nem volt vonulás sehova) pusztán egy piros lámpa haladta meg a sofőrök képességét,ahol illő lenne megállni.. Pontosítok! Megálltak,csak kurva hangosan,és nem a gumi csikorgásra célzok :) :) Azért a németeknél is igen komoly képzések vannak, az autópályásoknál. Sőt, nálunk is, azért a motoros rendőrök sem kutyák.(Az az ominózus rendőr baleset,sem a motoros hibájából következett be,amit hetekig nyomattak a tévékben nálunk) Persze az előbb leírt példám,csak olyan esetekben lenne érvényes,vagy elgondolkodtató,ahol a dolog kirívó,mint ez az autós dolog. Amúgy helyesnek tartom,és követendőnek,csak ne 11 év alatt őrölne isten malma…

 16. abatoire — 2012-04-08 22:07 

Lenne par gondolatom:
– Szerintem a lefoglalt ingosagok einsatndolasa nem tul esszeru eljaras. Elarverezni (korrekt korulmenyek kozott) aztan a befolyt osszeget a legoptimalisabban uzemeltethato gepjarmutipusokra kolteni!
– Bar bunmegelozesi kampanynak nem rossz: „Ha elkapunk, mi fogunk dongetni a verdaddal!”
– Mennyi gyakorlati ertelme van ezeknek az „elfogo” rendorautoknak? Hiszen pont akkor amikor az uldozes aktualizalodik az „elfogo” nincs kozvetlen kozelben, akkor a sebbessegfoleny amire kepes kihasznalhatatlan. A mai korulmenyek kozott a kamera+kommunikacios halozat+helikopter a „mindentvivo” kombinacio!
– Nyaron voltunk a Lamborghini gyarban. A muzeumban ki van allitva az Olasz Rendorseg szamara keszitett Gallardo. Amugy gyonyoru darab…
A mellekelt magyarazat szerint ott eleve nem uldozoautonak szantak hanem elsosorban futarfeladatokra. Akkor hasznaltak amikor a percek szamitanak: ver es szervszallitas, krizis esteben kulonleges eszkozok vagy szemelyek helyszire szallitasanal. Ennek igy mar talan van egy kis ertelme… talan.

 17. toldimiklos — 2012-04-19 20:48 

Magyarországon mi a fenét kezdene a rendőrség az ezerötszáz darab kimustrált piros zsigulival,meg az utánfutókkal,amivel a vasat lopják a „gyűjtögető szegények”?

 18. gacsat — 2012-07-02 17:07 

Ki merne megvenni 1 ilyen autót?

 19. kullancs — 2012-07-02 19:45 

Annakidején egy ismerősöm azt mesélte, hogy az errefelé olykor-olykor felbukkanó amerikai terepjárók és motorok amerikai árverésekről származnak. Ott senki nem meri megvenni őket, ezért vannak erre szakosodott üzletemberek, akik bagóért megveszik, aztán Európában eladják.

 21. outatime — 2013-03-27 01:31 

a tekintely miatt kell, londonban es south miami beachen is van pl lamborghini.

LAPD festessel meg lattam mar Mustang Shelbyt – es ami az erthetetlen, Chicago FPD ( tuzoltosag ) festessel Porsche Cayennet. ( gyors mentoautokent? medical nem volt rajta mondjuk )

a magyar gyakorlat azert nem alakulhatott ki szerintem mert a jo helyen levo elvtarsak eladtak magunknak az autokat ocskavasarban :)

 22. outatime — 2013-03-27 01:34 

@kullancs:

van amikor lezarnak egy bunesetet es a biro kimondja hogy az usa teruleten nem lehet forgalomba helyezni ujra a bun elkovetesehez hasznalt eszkozt. SanFranciscoban is van ilyen raktar, onnan viszik mindenfele ezeket. Az mar az ujdonsult vasarlok szerencseje hogy a drog dealerek draga kocsikon jarnak bunozni:)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.