Önök kérték 2.0 – Amerikai bűnüldözők

A múltkorában kaptam egy olvasói levelet, amelyben Orsi felvetette, hogy szívesen olvasna egy olyan posztot, ahonnan az érdeklődők – legalább alapszinten – képbe kerülhetnének a szépen burjánzó amerikai bűnüldöző szervezetekkel. Úgy is fogalmazhatnánk: egy amerikai rendőrségi Who’s Who – természetesen könnyed blogstílusban.

Az ötletet jónak találtam, s most eljött az idő, hogy az erről szóló posztot a legilletékesebb közönség elé tárjam. Minden kiegészítésnek, pontosításnak és kritikának örülni fogok a kommentek között.

Az utóbbi évtizedek amerikai nagyfilmjei és sorozatai számtalan módon rányomták bélyegüket a hazai krimikedvelők általános tájékozottságára. Egy átlagos magyar CSI– vagy Bones-rajongó már készségszinten tisztában van a kihallgatási technikákkal, a DNS-töredékek elemzési módszereivel, a szétfröccsenő vércseppek, netán a bomlófélben levő holttestekben található rovarok által nyújtott információk jelentőségével, de néha pont az alapokkal vagyunk bajban: mi az, hogy sheriff, miért akkora az arcuk az FBI tagjainak, kik a US Marshals Service tagjai, mi a sajátossága a DEA-nek..? És akkor még nem beszéltünk az NYPD-ről vagy az LAPD-ről, a Texas Rangerekről vagy az NCIS-ről, hogy csak a közismertebbek közül emeljek ki néhányat.

Vágjunk akkor bele (első körben a szövetségi ügynökségeket vesszük számba), de előtte még gyorsan letisztázom, hogy nem törekedtem (nem is törekedhettem) teljességre, hiszen egy blogposzt keretei között tényleg csak a legfontosabb tudnivalók ismertetésére van mód. Persze benneteket a hozzászólásokban semmiféle korlát nem akadályoz. 

1.) Az FBI

Nem lehet mással kezdeni az amerikai szövetségi rendvédelmi szervezetek panoptikumát, mint a Szövetségi Nyomozó Irodával, a hírneves FBI-jal. Nos, ők a „szövetségi bűnüldöző hatóság” vagy „szövetségi nyomozó szerv” klasszikus példája: az Egyesült Államok teljes területén rendelkezik hatáskörrel (magyarul: az 50 tagállam mindegyikében + a fővárost magába foglaló District of Columbia szövetségi körzetben is intézkedhet), de (figyelem!) kizárólag szövetségi illetékességű bűnügyekkel vagy más hasonló esetekkel összefüggésben.

Az FBI (ezen a néven 1935 óta fut, a jogelőd szervezet még nélkülözte a „federal” jelzőt) az amerikai Igazságügyi Minisztériumhoz (Department of Justice) tartozik. A kiemelt bűnügyek felderítésén kívül hozzájuk tartozik a kémelhárítás is, ami azt jelenti, hogy az amerikai érdekek ellen fellépő idegen titkosszolgálati tevékenység, továbbá a hazai terrorelhárítás is az érdeklődésük homlokterében van. Ha tehát amerikai államtitkokat szeretnél kifürkészni, netán tömegpusztító fegyverekkel szeretnéd megzsarolni őket, esetleg Amerika-ellenes politikai csoportosulás tagja vagy, lelkileg készülj fel arra, hogy a Hoover-legényekkel találod magad szemben.

J. Edgar Hoover – az FBI ikonikus egykori főnöke, akiről a szervezet washingtoni központját is elnevezték, s akinek az életéről egy egészen tűrhető film is készült egy évvel ezelőtt.

Az Iroda tartja fenn az amerikai nagykövetségeken működő LEGAT-irodákat (Legal Attaché, vagyis jogi összekötő), amelyek gyakorlatilag azért felelősek, hogy a fogadó állam bűnüldöző szervezeteivel a kapcsolat lehetőleg olajozottan működjön. Ugyancsak ők felelősek például a külföldi rendőrök amerikai kiképzésével összefüggő feladatokért; ennek fényében rendszeresen fogadnak külföldi hallgatókat az FBI Akadémiáján a virginiai Quanticóban, de például a budapesti ILEA működtetésében is oroszlánrészt vállalnak.

Érdekesség, hogy létezik egy FBI Police nevű főosztálya is, ahol egyenruhások dolgoznak (a klasszikus FBI ügynök ugye alapból civilruhás, már ha a szinte kötelező öltöny-fehér ing-nyakkendő kombót civilnek tekintjük). Az FBI Police elsődleges feladata az objektumőrzés, vagyis ők fogják elkérni tőled a belépődet, továbbá ők ellenőrzik majd a csomagodat és a zsebeidet, ha a sors valamilyen okból kifolyólag mondjuk a főhadiszállásukra sodor.

Az összlétszámuk körülbelül 36 ezer fő, a portásoktól a nyomozókon és a különféle szakértőkön keresztül az igazgatóig. Ebből a számból 14 ezer a hivatásos állományú, 22 ezer a közalkalmazott, s évente úgy nyolcmilliárd dollárból gazdálkodnak. Egy egyszerű osztással megállapítható tehát, hogy az amerikai adófizetőknek évente és fejenként 222 ezer dollárjába kerül egy-egy FBI-alkalmazott.

Összehasonlításként: a Magyar Rendőrség körülbelül 46 ezer főből áll, éves költségvetése (2012) 230 milliárd forint, vagyis nagyjából egymilliár dollár. Visszaosztva ez fejenként ötmillió forint, vagyis 22 ezer dollár. Magyarra lefordítva: egy hazai rendőrre tízszer kevesebbet költ a magyar állam, mint egy FBI-alkalmazottra az USA.

Ugyanez a TEK-re vetítve: ott (internetes források szerint) kábé 800 fő dolgozik, éves költségvetése 13 milliárd forint körüli. Jöjjön az egyszerű matematikai művelet, melynek eredménye: egy TEK-es évente valamivel több, mint 16 millióba kerül, vagyis a Rendőrséggel történő arányosítás nagyjából 1:3,2-höz. Ha a Nemzeti Védelmi Szolgálatot (NVSZ) is megnézzük, ott egy főre évente 8,75 millió forintot költenek.

A félreértések elkerülése végett: ez nem értékítélet (vagy pláne politikai vélemény!) volt, csak játék a számokkal. Egy magasan képzett, jól felszerelt bevetési szakember, esetleg egy nyelveket beszélő, rutinos terrorfelderítő természetesen többe kerül, mint egy utcai járőr. No offense. A poszt végén egy kis táblázatban mindezeket a számokat ismét láthatjátok.

2.) A DEA

A második számú amerikai szövetségi bűnüldöző szervezet a Drug Enforcement Administration (nagyjából: Kábítószerellenes Hatóság).

Ők szintén az Igazságügyi Minisztérium alá tartoznak, s kifejezetten a mindenféle kábítószerek elleni fellépés a feladatuk. Persze nem a piti utcai dílerekre vagy a füvező fiatalokra hajtanak; fókuszpontjukban a drogokkal nagyban üzletelők, a szervezett bűnözők, a kábítószercsempészek és a nagykereskedők állnak.

Az FBI-hoz hasonlóan az itteni hivatásosok is az „ügynök” (agent) megnevezésre hallgatnak, s nekik sincs egyenruhájuk (még az öltönyösök száma is kevesebb, mint a Hoover-fiúk között). 1973-ban jött létre, két előző szervezet egybeolvasztásával. 11 ezren vannak, közülük ötezren ügynökök, a többiek közalkalmazottak (szakértők, adminsztratív személyzet, laborosok, stb.). Éves költségvetésük 2,5 milliárd dollár, s az előző pontban alkalmazott matematikai alapműveletet elvégezve kiszámítható, hogy fejenként szinte fillérre ugyanannyiba kerülnek, mint az FBI-os kollégáik, talán egy hangyányival többe.

USA-szerte 21 területi irodájuk van, s ők is rendelkeznek külföldi képviselőkkel, főleg olyan országokban, amelyek kábítószerügyi szempontból relevánsak. Ismereteim szerint Közép-Kelet-Európát a bécsi amerikai nagykövetségen található DEA-iroda fedi le.

3.) A US Marshals Service

Ez a legrégebben (1789 óta) működő jenki szövetségi rendészeti ügynökség, amely a legtöbb fejtörést okozza a magyar fordítóknak. A legtöbbször „rendőrbírói szolgálatnak” hallottam nevezni, s mivel nekem sincs jobb ötletem, egye fene, fogadjuk el. De az isten szerelmére, ne hívjuk „marsallszolgálatnak”, s a tagjait se „marsalloknak” (ahogyan azt már hallottam egyes filmekben), mert a marsall magyarul (és számos más nyelven) a legmagasabb katonai rendfokozatot jelöli (általában Európában és Ázsiában).

A marsalli aranycsillagot (a hagyományok szerint) csak háborúban lehet kiérdemelni (persze kivételek itt-ott előfordultak). Frankó marsall volt például Titó, Tuhacsevszkij, Mannerheim, Antonescu és Piłsudski.

A USMS egy erősen szakosodott szervezet. Legfontosabb feladata a szökött és/vagy körözött bűnözők felkutatása és elfogása, valamint a szövetségi tanúvédelmi program működtetése.

Bizonyos állami rendőrségek (például Texas, Kalifornia vagy New York) ugyancsak foglalkoznak tanúvédelemmel, de csak saját (vagyis nem szövetségi) nyomozások során. Minden olyan szövetségi ügyben, ahol szükség van tanúvédelemre, a rendőrbírók intézkednek, Alaszkától Floridáig.

Rendőrbírónak (vagyis marshal-nak) lenni kurvanagy megtiszteltetés ám, hiszen az egész USA-ban 100 alatt van a számuk! Igen, jól olvastátok, nem sajtóhiba: száz alatt (egészen pontosan 94-en vannak: minden szövetségi bírósági körzetben egy-egy). Csak hogy érezzétek a beosztás súlyát: minden marshalt az Egyesült Államok elnöke nevez ki és a Szenátus hagyja jóvá a kinevezését. Innen is látható, hogy egy igazi rendőrbíró (akikből az USA-ban kevesebb van, mint háromcsillagos tábornokból!) nem egy macskajancsi.

Akikkel a filmekben (például Raylan Givens-szel a Justified című kedvenc sorozatomban) találkozunk, s akik a valóságban a szökevények után erednek, vagy akik a tanúvédelmi program rettegő alanyainak szigorú arccal átadják az új okmányokat, nos ők a rendőrbíró-helyettesek (deputy marshal). Belőlük országosan úgy 2000 van (államonként átlagosan negyven), s az ő munkájukat segíti még további ugyanennyi rendőrbíró-nyomozó.

A USMS végzi a szövetségi elítéltek és rabok szállítását, s ők őrzik-védik a szövetségi bírósági épületeket is. Izgalmas részfeladatuk a repülőgépek biztonságának garantálása a levegőben: ilyenkor a fegyverrel ellátott „air marshal” utasnak álcázza magát, s azon van, hogy lehetőleg még azelőtt észrevegye a terroristát, mielőtt az kiszúrná őt.

A rendőrbírókkal minden bűnüldöző szervezet szeret jóban lenni, hiszen ők kezelik a szervezett bűnözőktől lefoglalt anyagi javakat is. Vagyis például ha egy maffiózótól a bíró elkobozza teszem azt a repülőgépét vagy a yachtját, ezt a USMS fogja vagy értékesíteni, vagy (a beérkező igények alapján) eldönti, hogy melyik rendészeti szerv kapja meg ezt meg további (hivatalos) használatra.

A USMS-nek 5700 alkalmazottja van, s évente másfél milliárd dollár a költségvetése. Látható, hogy Washington nem sajnálja tőlük a lóvét: fejenként 263 ezer dollárba fájnak.

4.) A BATFE

Az 1972-ben megalakult szövetségi bűnüldöző szervet a mai napig ATF-ként emlegetik (még a honlapja is ezzel a rövidítéssel operál), noha az új (teljesebb) neve már évek óta a Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (Alkohol, Dohány, Lőfegyverek és Robbanóanyagok Irodája). A magyarul kicsit esetlennek hangzó megnevezés tökéletesen lefedi az illetékességét és hatáskörét: minden olyan szövetségi ügy felderítése hozzájuk tartozik, amelyek középpontjában ezeknek a termékeknek az illegális birtoklása, előállítása vagy forgalmazása van. Láthatjuk, hogy az itteni ügynökök egy kicsit rendőrök, egy kicsit vámosok, egy kicsit illeték- és adóügyi szakértők is egyszemélyben. Még a szervezeti hovatartozásuk változása is ezt a furcsa, kicsit öszvérjelleget mutatja: harminc éven át a Pénzügyminisztériumhoz (Department of the Treasury) tartoztak, s csak az utóbbi években kerültek át az igazságügyhöz.

Minden olyan szövetségi ügybe hivatalból bevonják őket, amelyikben robbanóanyag vagy jelentősebb mennyiségű lőfegyver bukkan fel, s alapból övék a felderítés, ha szesszel vagy dohányáruval kapcsolatos a buli (és nem az országhatáron követték el; ez utóbbi esetben ugyanis a vámosok lesznek a hunyók).

Az ATF 4700 emberére 1,3 milliárd dollár jut évente. Ez fejenként 276000 dollárt jelent; a legmagasabb juttatás az összes amerikai szövetségi bűnüldöző szervezet közül.

5.) A USCBP

Mai listánk utolsó szereplője az amerikai vám- és határvédelmi szolgálat, a US Customs and Border Protection. A két szolgálati ágat (mármint a vámosokat és a határőröket) 2003-ban vonták össze egységes szervezetbe, amely napjainkban a Nemzetbiztonsági Minisztériumhoz (Department of Homeland Security) tartozik. Feladata nem gyerekjáték: a világ harmadik legnagyobb állama határainak ellenőrzése (az amerikai-kanadai határ közel 9000, az amerikai-mexikói pedig több, mint 3000 kilométer hosszú). Ott vannak a kikötőkben, a repülőtereken, a vámszabad területek körül, s ők azok, akikkel turistaként először találkozik az ember, ha az USA-ba látogat.

58 ezer munkatársából 45 ezer hivatásos, vagyis fegyveresnek minősül. Közülük 22 ezren klasszikus határőrizeti feladatokat látnak el. Ennek az óriás szervezetnek az éves bekerülési költsége 12 milliárd dollár, vagyis fejenként 207 ezret költenek rájuk.

Zárásként egy táblázatba foglalom az itt felsorolt öt legfontosabb amerikai rendészeti szervre vonatkozó alapadatokat, hogy könnyebb legyen összehasonlítani őket egymással, illetve a mieinkkel. A pénzeket mindenhol dollárban adom meg, a forint/dollár árfolyamot 230-nak vettem. A létszám- és költségvetési adatokat nyílt, szabadon hozzáférhető forrásokból szereztem.

És hogy a témához szorosan kapcsolódó kéréssel zárjam: szeretném, ha a kommentek között ajánlanátok a többi olvasónak olyan filmeket, könyveket, sorozatokat, amelyek – szerintetek – lehetőleg hűen (de legalább érdekesen) tükrözik a fent felsorolt amerikai rendészeti szervezetek (vagy ezek egyes tagjainak) életét, feladatvégrehajtását, munkamódszereit, satöbbi. Köszönöm.

50 hozzászólás

 1. SzJoe — 2012-07-12 17:55 

Munkamódszerek… Nos, az USCBP munkamódszereiről egy kis ízelítő: Amennyiben a repülést választod, mint beutazási formát, sok érdekességet tapasztalhatsz a beléptetésnél. Ha van laptop géped, akkor még a pult elé kerülést megelőzően vedd elő a hordtáskából, s kapcsold be! Ha nem teszed, gyorsan rendkívül közeli és fájó kapcsolatba kerülsz a legközelebbi, ilyen célból ott található szabad falfelülettel! Egyébként udvariasan céltudatosak, de bocsánatkérést ne várj tőlük.
Tiboru: a sheriff kimaradt a szaknévsorból. :-) Tudod, az az ember, aki egy megye(?) lakosai által átlag 3-5 évre kerül népszavazással megválasztásra, s akinek többnyire köze sincs a rendőr szakmához. Ő az adott terület közösségi rendvédelmi illetékese, vezetője. Jogosultságai kb megegyeznek a helyi rendőrség jogosultságaival. A fizetése: egyéni megegyezés szerint, de a hivatal költségvetése szintén nagyjából megegyezik a helyi rendőrségekével. Azaz fejenként kb 160ezer ropogós dolcsiba fáj a közösségeknek évente, de ez szintén vidékenként változik. Szeretnék olyan technikával dolgozni 15 év múlva, mint amit ők jelenleg használnak!
Ha már említésre került, gondoltam, leírom, nehogy kimaradjon. :-)

 2. Nagy Teve — 2012-07-12 18:19 

„Ha van laptop géped, akkor még a pult elé kerülést megelőzően vedd elő a hordtáskából, s kapcsold be! Ha nem teszed, gyorsan rendkívül közeli és fájó kapcsolatba kerülsz a legközelebbi, ilyen célból ott található szabad falfelülettel! ” – kifejtenéd? Én legutóbb múlt szeptemberben voltam az USA-ban és semmi ilyesmit nem tapasztaltam … sem a laptomoat, se a tabletemet nem kapcsoltatták be …

 3. rgranc — 2012-07-12 18:34 

Tiboru, egy kérdés: a rendvédelmi szervek költségvetésénél mindenhol úgy számolsz, mintha a teljes költségvetés fizetésre menne el. De laikusként azért azt gondolom, hogy ebből fizetik az adott évben beszerzett tárgyi eszközöket is, és gondolom a marshallok jóval ritkábban vásárolnak pl. járőrhajót mint a USCBP… Vagy ezek tényleg csak a személyzeti kiadások? Esetleg csak az egyszerűsítés kedvéért osztottad le fejenkénti összegre?

/r.

 4. tiboru — 2012-07-12 18:48 

Szia!

Köszi a kiegészítést!

A sheriff meg azért maradt ki, mert ő szegény nem szövetségi alkalmazott, hanem megyei/helyi :-)

 5. tiboru — 2012-07-12 18:50 

Nem akartam belemenni külön-külön a személyi juttatásokba és más kiadási kategóriákba, ezért választottam ezt a szándékosan lebutított verziót. Elfogadom, hogy valamelyest talán torzít, de a nagyságrendeket és a különbségeket szerintem így is visszaadja. És amúgy is „egy főre vetített állami költségvetést” írtam, nem bértömeget :-) Azt azért senki nem hiheti, hogy pl. a vámosoknál és határőröknél 16-18 ezer dollár a havi fizu :-)))

Más: Nem tudom, megfigyeltétek-e: minél kisebb egy szervezet, fajlagosan annál többet fordítanak (egy főre vetítve) rájuk :-)

 7. SzJoe — 2012-07-12 19:41 

Én utoljára 2005-ben jártam ott. Akkor sikeresen kifelejtettem a 2001-ben történtek után bevezetett rendszabályokat, s a leírtak estek meg velem. Úgy tűnik, azóta kicsit enyhültek a szabályok.

 8. SzJoe — 2012-07-12 19:51 

Kimaradt az utolsó hozzászólásomból: Azóta olyan fejlődésen esett át a biztonságtechnika, hogy már nincs szükség a bekapcsolásra. Már itt is használunk olyan szkennereket pár helyen az állami szektorban, melyekkel ki tudjuk szűrni az „alibi-csomagolást” viselő tiltott eszközöket. Hátulütője a cuccoknak: az áruk. Ezért nem gondoltam, hogy ott már átálltak rájuk a határokon.

 9. kullancs — 2012-07-12 22:46 

Az ATF-en meglepődtem, én valamiért száz évvel öregebbnek hittem őket, de nem… Még az elődszervezeteik se. De egy róluk szóló sorozatban lenne szerintem fantázia, ők az egyetlenek akikről semmi se jutott eszembe. (A USCBP csak kilenc éves, de még róluk is van.)

 10. kullancs — 2012-07-12 22:53 

Ja! A Coast Guard minek számít? Ha jól tudom a Pentagon illetékességi körébe tartoznak, de mégiscsak rendvédelmi szerv. Vagy?
Az egy főre jutó költségekről csak annyit, hogy szerintem ahol nagy a háttér (laboratóriumok, saját épületek és járművek, mindenféle egyéb költségek) ott a pénz egy része is erre megy el, de több lesz a kisfizetésű alkalmazott is, szóval maguk a szövetségi ügynökök nem feltétlenül fognak rosszabbul keresni. Bár a USMS fizetései szerintem elég jók lehetnek azért. A nem deputy marshalloké főleg…

 11. tiboru — 2012-07-13 09:04 

A Parti Őrség az USA öt haderőnemének egyike, úgyhogy szándékosan hagytam ki a szövetségi rendészeti szervek közül.

Ami a fizetéseket illeti, nekem egyszer alkalmam nyílt egy igazi US marshallal beszélgetni, és mivel nem vagyok szívbajos, sörözés közben azt is megkérdeztem tőle, hogy mennyi az annyi :-)

A csávó nagyon korrekt volt és elmondta: mindenféle pótlékkal és illetménykiegészítéssel együtt átlagosan havi 11500 dollárt utal neki Uncle Sam.

A történethez az is hozzátartozik, hogy – noha volt szolgálati kocsija – városnézni a sajátjával vitt, sörözés után pedig taxit hívott…

 12. hullafotos — 2012-07-13 09:45 

Hazai tanúvédelmi programról ezek szerint ilyen számokat nem tudni?
http://www.police.hu/sajto/sajtoszoba/rti080617_1.html

 13. molnibalage — 2012-07-13 11:23 

Hát igen. Más mentalitás. Mondjuk ekkora fizetéssel nem túl nehéz szeritnem egyesen gerincűnek lenni. Ha jól értem 11,5k USD / hó nettót kap. Nekem az éves nettóm 12’5k tája + évi kb. 1,2k egyéb juttatás.

Nem tudom, hogy milyen végzettséget és képzéseket kell ezért lenyomni, de azért én mégiscsak mérnök lennék a gáz- és olajiparban…

 14. professzorpizka — 2012-07-13 11:36 

A rendkívül jóindulatú, és politikailag korrekt haditengerészek szerint a coast guard-hoz csak legalább hat láb magas embereket vesznek fel, mert azok hajótörés esetén ki tudnak gyalogolni a partra :-)

 15. tiboru — 2012-07-13 11:43 

A Tanúvédelmi Szolgálat létszáma, programjai és költségvetése nem nyilvános adat.

 16. tiboru — 2012-07-13 12:00 

Amúgy meg a US Coast Guard jelenlegi első számú embere (egy négycsillagos tengernagy) magyar származású:

http://www.uscg.mil/flag/docs/cg00.pdf

 17. kullancs — 2012-07-13 12:14 

És még hogy a magyar nem hajós nemzet..:D
Amúgy épp ez érdekelt, a parti őrség a csendőrséghez hasonlóan kettős felhasználású szervezett (vagy hogy is volt az) az olaszoknál teljesen civil, a törököknél csak félig, amerókában meg egyáltalán nem. Érdekes na.

 18. stoppos — 2012-07-13 16:18 

Az kellemes összeg.
Rossz szakmát választottam. Mondjuk rám nem szoktak lőni. :)

 19. hehe64 — 2012-07-14 19:03 

Talán még pár „érdekesség”.
Az USA helyi, és szövetségi bűnüldöző rendszere kb. a világ egyik legrosszabb felderítési arányát produkálja, ennél valamivel rosszabb az elfogási eredményesség.
Messze vezet az elfogáskori súlyos sérülések illetve halálozások arányában, valamint a rendőri erőszakban.
Az állami, illetve szövetségi jogrendszerből eredően jelenleg a népesség számához viszonyított elítéltszámban, a börtönviseltek számában(a felnőtt állampolgárok egyharmada volt már elítélve!) világelső.
A rehabilitáció gyakorlatilag teljes hiánya miatt a visszaesők arányában világelső.
A börtönviszonyokra jellemző, hogy a börtönökön belüli gyilkosságok nagyságrendje összevethető a USA területén összesen elkövetett gyilkosságokéval.
A rendőrségek technikai felszereltsége kiváló, kiképzettsége borzalmasan rossz.

 20. Kószák Egyike — 2012-07-14 20:31 

Tiboru

Gratulálok a cikkhez! Hiányt pótló volt és érdekes. Köszönöm!
Már ne is haragudj, de van olyan akivel te még nem söröztél? :P :)))
Honnan a jó égből akadtál össze egy US MARSHAL-al??? Tudom-tudom, beültél egy Texasi kocsmába és pont ott volt…:)))

Sorozat ajánlás pedig a Breakout Kings, szökött rab üldözős, elkapós, poénos, új ötletes.
http://www.imdb.com/title/tt1590961/

 21. Kószák Egyike — 2012-07-14 20:50 

Tiboru

A Parti Őrség is megérne egy önálló bejegyzést.
Az indexen van egy blog külföldön boldoguló magyarok írják, oda írt egy srác aki ott kötött ki, esetünkben szó szerint…:)))

 22. zigzag — 2012-07-14 23:50 

Tiboru tök jó összeállítása a USA szövetségi rendvédelmére koncentrál. Onnan szemezget. Sok szervezetről szó van, de nem mindenről. A Coast Guard-ot már mondtátok és tényleg ésszerű ok, hogy haderőnem. A vegyes (katonai/rendvédelmi) felhasználású szervezetekről volt már szó jó rég, amikor a LEMIL blog indult. Hogy én is bedobjak egy szövetségi ügynökséget, amiről nem esett szó: U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) http://www.ice.gov

A másik amit fontosnak tartok itt leszögezni, hogy az angolszász világ rendvédelme tipikusan a helyi rendvédelem szintjén építkezik. Ez lehet a városi/települési rendőrség, a megyei sheriff és hasonlók. Aztán jön a második szint, amire az USA egyes államaiban működő állami rendőrségek, a Texas Ranger, vagy az Egyesült Királyságban a The Scottish Crime and Drug Enforcement Agency (SCDEA). A harmadik szint a szövetségi (Federal) szint. Tehát

1. helyi
2. állami
3. szövetségi

Koordináció szempontjából az UK-ban van 4. szint is, ami a nemzetközi együttműködést jelent(het)i. Ez ott a SOCA.

 23. stonedraider — 2012-07-15 00:06 

a weeds, a breaking bad és a sons of anarchy mindegyiket lefedi:)

 24. zigzag — 2012-07-15 00:15 

Filmajánló
http://www.imdb.com/title/tt0119008/
A Fedőneve Donnie Brasco az FBI első fedett nyomozójáról szól, aki az amerikai olasz maffiába épül be. Valós történetet az a Joseph D. Pistone írta, aki FBI különleges ügynökként a valóságban formálta meg Donnie Brasco-t. Tehát az érintett önmaga.
Azóta persze sokat tökéletesedett a fedett nyomozó alkalmazása az FBI-nál (is), de ez a film főszereplője tekinthető a prototípusnak.

 25. zigzag — 2012-07-15 08:45 

Szintén amerikai rendvédelmi/bűnüldöző szerv lehet még pl. a Naval Criminal Investigativa Service (NCIS) http://www.ncis.navy.mil Szerintem szövetségi kategóriába tartozik, mert a haditengerészet haderőnem saját szerve. Erről szintén van tv sorozat.

Aztán ott van – szintén tv sorozatból, a Mentalistából – ismert CBI, ami egy kamu rendvédelmi szerv, de van olyan, hogy California Bureau of Investigation and Intelligence :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Special_Agent

Aztán valódi szövetségi rendvédelmi szerv a Diplomatic Security Service, meg az US Security Service is. Mindkettő személyeket véd – az utóbbi az elnöki családot és a volt elnölöket, meg az amerikai dollár hamisítást nyomozza szövetségi szinten.

Aztán eszembe jutott még a Macilaciból: a Yellowstone National Park Rangers – ez természetesen helyi rendvédelmi hatóság.

Találós kérdés: hány rendvédelmi szerv van az USA-ban?

 26. tiboru — 2012-07-15 09:15 

A sörözésekről: volt életemnek egy rövid szakasza, amikor az ilyesmiért (is) kaptam a fizetésem. Tudom, szar meló, de valakinek ezt is meg kell csinálnia :-P

A (washingtoni) marshallal egy amerikai út során hoztak össze más (rokon) szakmában dolgozó cimboráim. Élmény volt, tényleg…

A Breakout Kings-et nem ismertem, de most rácuppanok, köszi!

 27. tiboru — 2012-07-15 09:17 

Köszi a kiegészítést! Joe Pistone valamikor ’92-’93 táján itt járt Budapesten és szűk körben előadást tartott az ILEA-n.

 28. tiboru — 2012-07-15 09:19 

Hát ha minden sheriffhivatalt ide számolunk, akkor úgy 3500.

 29. tiboru — 2012-07-15 09:20 

Köszönjük!

 30. Kószák Egyike — 2012-07-15 10:57 

Tiboru

Amiatt, hogy ezért fizetést is kaptál természetesen mélyen sajnállak, és amik az arcomon csorognak most azok valódi könnyek…:)))

Tényleg nagy élmény az ilyesmi.

Két sorozatot ajánlanék még. Bár egyikben sem a szövetségiek a főszereplők, de jelentős szerepük van.
Az egyik a
Breaking Bad
http://www.imdb.com/title/tt0903747/
Ebben a DEA van benne, egy rokoni szálban, kuva jól. :))

A másik:
Sons of Anarchy
http://www.imdb.com/title/tt1124373/
Na ebben meg mindenki előkerül, FBI, DEA, ATF…
Mindkettő zseniális!

 31. Kószák Egyike — 2012-07-15 11:01 

Bocs előbb írtam, mi előtt láttam volna, hogy te is ajánlottad őket. :)

 32. Kószák Egyike — 2012-07-15 11:10 

Az NCIS-ből két sorozat is van az alap meg az NCIS LA, az első kicsit unalmas lett nekem a 7. évad táján, a LA számomra jobban bejön.

Ha már a kamu rendvédelmiek akkor a Hawaii Five-O-t érdemes megemlíteni, jó könnyed sorozat, sok agy nem kell hozzá, de gyönyörű tájak vannak benne.

US Coast Guard témában meg a Hullámtörők (The Guardian) c. film:
http://www.imdb.com/title/tt0406816/

 33. zigzag — 2012-07-15 11:16 

Azért tettem fel a kérdést, mert szerintem is poén, hogy nem lehet a kérdésre pontos választ adni. Esetleg azt lehet visszakérdezni, hogy helyi, állami, vagy szövetségi rendvédelmi szervre gondol a kérdező? Aztán ezt követően se lehet pontosnak lenni, mert egy kis falu egy szem rendőre is önálló helyi rendvédelmi szerv épp úgy, mint mondjuk az LAPD, vagy a NYPD cca. 35 ezer fős állományával.

 34. Kószák Egyike — 2012-07-15 11:36 

Tiboru

Most, hogy elolvastam az RCMP ről szóló írást, amihez külön gratula, beugrott a kanadai Flashpoint c. sorozat ami az SRU nevű rendőri egységről szól, egyik kedvencem. Bár az USA volt a téma, de nagyon jó sorozat, az SRU is megérne egy külön írást.

Mellesleg meg mivel RCMP-ekkel is találkoztál most már tényleg kell egyet söröznünk…;) Hogy én, hogy sajnállak milyen egy unalmas életed volt/van. :P :))

 35. zigzag — 2012-07-15 12:38 

Megengedhetetlen hiba, hogy US Security Service-t írtam, holott helyesen US Secret Service. Bocsánat.

 36. tiboru — 2012-07-15 12:51 

Ó, ez csak mellégépelés volt.

A szervezetről röviden itt:

http://hirsarok.blogrepublik.eu/2009/09/04/a-secret-service/

 37. tiboru — 2012-07-15 12:53 

Azért sajnos nem csak erről szólt a munkaköri leírásom :-).

Egy blogsörözésre ősszel sort kerítünk, ha lesz rá érdeklődés.

 38. zigzag — 2012-07-15 13:06 

Az FBI-nál írja Té, hogy a kémelhárítás is hozzájuk tartozik. Kis kiegészítés, mert nem tudok mit kezdeni a grafomániámmal. Kémelhárításra három séma létezik: rendvédelmi kémelhárítás, titkosszolgálati kémelhárítás és a kettő kombinációja. Az USA-ban az FBI a rendvédelmire példa – bűnügyi nyomozásokat folytatnak ilyen témában, őrizetbe vesznek és hasonlók. Az USA-ban vannak ott titkosszolgálatok is, akik szintén végeznek ilyen tevékenységet, de nem végeznek bűnügyi nyomozásokat; ha feldolgoztak valamilyen szervezetet, személyt, azt átadják az FBI-nak. De van katonai kémelhárítás is, sőt mindez haderőnemenként külön-külön. Ami azt jelenti, hogy vannak kémkedést is nyomozó haderőnemi nyomozóhatóságok (ezek katonai összefüggésben, vagy katonai területen elkövetett ügyekkel foglalatoskodnak pl. NCIS), haderőnemi titkosszolgálatok, amik felderítik, de van olyan ügynökség is a Védelmi Minisztérium alárendeltségében, akik kimondottan az amerikai hadiipar elleni idegen titkosszolgálati törekvések leleplezésével/megakadályozásával töltik a drága időt. (DSS – http://www.dss.mil/isp/count_intell/index.html)

 39. tiboru — 2012-07-15 13:18 

Korrekt pontosítások, szpászíba!

 40. ace22 — 2012-07-15 20:38 

Könyvek amiket ajánlok:

Tom Clancy (az összes Jack Ryan könyv)
Táthatólag a tag személyes tapasztalatokból is merít, emellett olvasmányosak a könyvei.

 41. Kószák Egyike — 2012-07-16 09:11 

Tiboru

Részemről a blog sörözés mindenképpen érdeklődés tárgyát képezi! És csalódnék a többiekben ha őket nem…:)))

Az ősz akár jó is lehet, most külföldön vagyok addig remélem otthon leszek.

 42. drani — 2012-07-16 13:52 

és a CTU Jack Bauerrel nektek smafu?

 43. rognork — 2012-07-16 14:28 

szvsz ez a fizu nem eget rengető ahhoz képest, hogy milyen kvalitású emberek végzik, és milyen feladatot kell ellátniuk. ha egy gazdasági teljesítményben hasonló állammal mérjük össze, akkor 10k eur fizu nem a hűde kategória egy magas rangú hivatalnok esetében, hát még a versenyszférában.

 44. tiboru — 2012-07-16 16:47 

A fizetés csak nekünk tűnik magasnak; egy átlagos magyar tábornoki illetmény egymillió (bruttó) forint körüli (+/- 10%).

 45. kullancs — 2012-07-17 00:03 

Épp most van a tévében a Célkeresztben (In plain sight) szintén USMS.
A Justified szerintem nem erőszakos (már ahhoz képest), például a The Shield sokkal durvább. (De az hétköznapi városi rendőrökről szól, nem szövetségi ügynökökről. Vagyis nem olyan hétköznapiak, meg nem is annyira rendőrök, de ez hosszú.)
Ha jól látom még senki sem mondta a Numb3rs című „remek” sorozatot. Az állandó matekozás elég idegesítő benne, de az sztorik alapjául régebbi FBI-ügyek szolgálnak.

 46. hullafotos — 2012-07-17 11:31 

Picit meglep. Minden hazai titokszolgálatnak legalább a kereti nyilvánosak. Bár lehet, h a Téesz nem önálló „hivatal” és ezért…?

 47. seldon — 2012-08-07 23:12 

Először is szeretném megköszönni az (újabb) kiváló posztot, másodsorban pedig én is ajánlanék;bár a sorozat nem kapcsolódik szorosan egyik fenti szervhez sem, a The Wire / magyarul Drót címmel futott/ a rendőrös sorozatoknál az egyik legjobb sztem. :) http://www.imdb.com/title/tt0306414/

 48. szmety — 2012-08-20 00:30 

Üdv! A Death Valley-s UTF? Az smafu? :D

 49. geza2 — 2012-10-07 09:25 

@zigzag:

ICE kis érdekesség (indián nyomkeresős, határőrös):

http://www.ice.gov/news/library/factsheets/shadow-wolves.htm

… érdekes helyeken is megfordulnak:

http://www.cbp.gov/xp/CustomsToday/2004/JanFeb/lambert.xml

 50. outatime — 2013-03-24 19:11 

A Homeland megerdemelt volna par szot ( 9/11utan alakitottak /olvasztottak ) de a poszt a szokasos csillagos otos minositesu :)

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.