Telefonkártyák – a brazil haditengerészet

Mivel a szárazföldi erőket, illetve a légierőt követően a harmadik brazil katonai telefonkártyás posztot követelők jajszavai és várakozó-szemrehányó levelei már az egeket ostromolják, nem húzhatom tovább az időt.

Aki ránéz a térképre, láthatja, hogy Brazília haditengerészet nélkül olyan lenne, mint vőlegény… khm… menyasszony nélkül. Szép, komoly kiterjedésű ország, 7.500 kilométernyi tengerparttal, 65 ezer kilométernyi hajózható folyóval és úgy 4 millió négyzetkilométernyi óceáni felségvízzel; naná, hogy haditengerészet kell, mint egy falat kenyér.

Mai posztunkban azt a hat telefonkártyát mutatjuk be, amely tiboru gyűjteményében erről a 48 ezer katonát foglalkoztató haderőnemről (Marinha do Brasil) szól.

Milyen vízi járművel is lehetne kezdeni egy haditengerészeti felsorolást, mint egy repülőgép-hordozóval? Igen kérem, Brazíliának ilyenje is van: itt például az egykori Minas Gerais látható, amely 1960 óta szolgálta hazáját (akkor vették az Egyesült Királyságtól, 1993-ban nagygenerálon esett át). 2001 őszén leszerelik, de az itt látható kártya kibocsájtásának időpontjában (1995 június) ő volt az egyik büszkeség. Szép is, elfogadnám itthonra (remélem, a nejem nem olvassa).

Itt az Inhaúma korvett látható, amely a hazai (brazil) hadiipar egyik gyöngyszeme. A kétezer tonnás, 1989-ben hadrendbe állított, V30-as hadrendi számot viselő hajó 96 méter hosszú, a főbordánál mért szélessége 14 méter, merülése 6 méter. Maximális sebessége 27 csomó (kábé 48 km/óra), és dízelmotorjai 7 ezer kilométeres akciórádiuszt engedélyeznek neki, illetve 135 főből álló legénységének.

A soron következő úszó alkalmatosság neve kiveri majd a biztosítékot konzervatív olvasóinknál, de nincs mit tenni: a fregattot a Liberal névre (és az F43-as számra) keresztelték. A Niterói osztályba tartozó hajó 1978 óta cirkál (he-he) a brazil partok előtt, a 3800 tonnás vízkiszorításával együtt. Hossza 130 méter, szélessége a főbordánál 13,5 méter, merülése a szonárnál 6 méter [Köszönöm weelma1-nek a szakszerű lektorálást és pontosítást!]. Hangyányival gyorsabb, mint az előző korvett (maximálisan 30,5 csomót, vagyis 52 km/órát bír), 210 tengerésszel a fedélzetén. 19 csomós kényelmes sebességgel akár 8 ezer kilométernyi függetlenséggel is rendelkezik.

A hadihajók akkor bírnak ám igazán impozáns (majdnem azt mondtam: izgató) látványt nyújtani, amikor csoportosan csatangolnak, mint a farkasok (bocsánat a haditengerészeti szakértőktől…). Aki látta a Navarone ágyúi zárójelenetét, tudja, miről beszélek.

Itt felül egy haditengerészeti alakzat látható, melyben két régi ismerősön (az Inhaúmán és a Liberálon kívül) ott látható még a Defensora és a Constituição fregatt is, nagyjából hasonló paraméterekkel, mint a Liberal.

És persze minden hajónak kell egy benzinkút töltőállomás, amellyel szemben egyetlen komoly követelmény van: lehetőleg ússzon. Az itt látható (és 100%-ban brazil gyártmányú) G23-as hadrendi számú Gastão Motta tankhajó ennek maradéktalanul megfelel. Valamivel több, mint öt millió liter dízelolajat és úgy 800 ezer liter egyéb üzemanyagot képes egyszerre szállítani a többi hajó után. Ezt a tömeget két, egyenként 11.700 lóerős Wärtsilä Vasa dízelmotor mozgatja, ha kell, 17 ezer mérföldön keresztül 15 csomós (23 km/órás) maximális sebességgel, 121 emberrel a fedélzetén, akik tankolás után nem fogadnak el borravalót.

Zárásként egy helikoptert mutatunk nektek, amely a brazil haditengerészet állományában van.

Ez egy európai gyártmányú Super Puma 532, amelyet a haditengerészet kommandói, illetve az ugyanide tartozó tengerészgyalogosok használnak, többek között mentésre, illetve különleges feladatok végrehajtására.

A helikopter pont az ebben a posztban elsőként említett Minas Gerais hordozó fedélzetére száll le.

Ápdét: többen jeleztétek, hogy a képen egy Seaking látható, én viszont erre csak azt tudom mondani, hogy a kártya hátoldalán (a rövid információknál) egyértelműen Super Puma szerepel.

11 hozzászólás

 1. pobeda — 2013-01-18 18:00 

Gondolom már történelem ott is a telefonkártya.

 2. weelma1 — 2013-01-18 18:12 

A fregattoknál a két szélességi méretből a nagyobbikat még értem – főbordán mért, legnagyobb szélesség. A 6 métert vajon hol mérhették és minek? Az orrtőke meg kevesebb mint 1 méter. Talány.
Milyen leírásban voltak ezek az adatok?

 3. tiboru — 2013-01-18 18:33 

@weelma1:

A 6 méter a „szonárnál mért” paraméter, bármit is jelentsen ez (nem vagyok haditengerészeti spíler, gondolom ez látszik). Lehet, hogy ez nem szélesség, hanem mélység?

A konkrét adatokat úgy emlékszem, hogy a Brazil Haditengerészet oldalán olvastam (persze portugálul nem tudok, asszem guglival fordítottam), most meg nem találom, csak a hajóosztály általános aloldalát:

https://www.mar.mil.br/menu_h/navios/fragata/fniteroi.htm

Szóval azt mondod, hogy javítsam ki a posztban a 6 méteres szélességet 6 méteres szonármélységre?

 4. weelma1 — 2013-01-18 18:49 

@tiboru:

yes sir! vagy inkább: ay-ay sir!
( a dimenziónál a három méret a hossz x szélesség x merülés )

 5. tiboru — 2013-01-18 19:07 

@weelma1:

Obrigado! Máris javítom!

 6. tiboru — 2013-01-18 19:57 

@pobeda:

Nem olyan biztos az. Ha jól látom, a nyilvános fülkékben olyat használnak, a kártyagyűjtés pedig csúcson van:

http://www.ceacard.com.br/catalogo/

 7. gerilla — 2013-01-18 20:12 

Ha már Dél Amerika, és Brazília, és főleg flotta akkor Lord Cochrane kihagyhatatlan! Igen színes egyéniség volt!
Megérdemelne egy posztot!

 8. hans — 2013-01-19 23:46 

Elnézést, hogy első hozzászólásom keretében kicsit okoskodom (eddig inkább, csak passzív olvasó voltam), de a forgószárnyas az nem Puma, hanem a jó öreg Seaking (igaz talán már ő se repül az újabb Seahawk-ok és Caracal-ok térnyerése miatt)

 9. tiboru — 2013-01-20 00:02 

@hans:

Szia!

Márpedig a szóbanforgó telefonkártya hátlapján (magyarázatként) a Super Puma szerepel, esküszöm :-)

Amúgy üdv a klubban, egyetlen hozzászólást sem tekintek okoskodásnak!

 10. scaevola — 2013-01-31 08:18 

@tiboru:

Elírta a kártyakészítő, bizonyos. :)
Super Puma még nem készült bal oldali farokrotorral.

Egyébként mindkét típust használja a Brazil haditengerészet, gondolom, ez az oka a félreértésnek is.

 11. nandras — 2013-02-24 16:02 

@scaevola: nálad a pont.
a farokrotor egyértelművé teszi a kérdést.
egyébként, könnyű a két típust összekeverni (főleg ilyen rossz minőségű képen…), mivel eléggé hasonlítanak egymásra.
a farokrotoron kívül a test kiképzése is segít, mivel a sea kingnek csónakformájú, míg a pumának lapos az alja.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.