Gideon és az alapok

Az egyik olvasónk feltette pár napja a kérdést: hogyan, mikor és miért alakultak ki a különleges katonai egységek, mire használják őket, miben különböznek a nemkülönlegesektől, satöbbi. Két barátom – nagyon okosan – rögtön lecsapott rá és rávilágítottak arra a tényre, hogy ezen kérdés megválaszolása egyfelől jócskán túlmutat blogunk keretein, másfelől talán pontosítani kéne a kvescsönt.

Amíg az olvasó gyűjti a muníciót, én arra vállalkozom, hogy mogyoróhéjban felvillantsam a szakmai gyökereket, s ideiglenesen megszakítva a konkrét különlegesekről szóló sorozatot, egy – ahogy a franciák mondanák – diagonális áttekintést nyújtok a téma elméletéről. Meglehet, az egész blogot, vagy legalábbis a „különlegesek” címkével ellátott részt ezzel kellett volna kezdenünk, de ez van; a logikai/kronológiai sorrend istenítése számos tudóst juttatott már a vérpadra.

(Erre a bombasztikus kijelentésre természetesen nem tudnék egyetlen példát sem mondani, de szerintem nagyon jól hangzik).

A különböző katonai lexikonokban biztosan van kábé kétezer meghatározás, de megkockáztatom, hogy olyan nagy eltérés nincs közöttük: különleges katonai egységnek nevezzük azokat a speciális kiképzésen, felkészítésen átesett, általában kis létszámú csoportokban, az ellenséges vonalak mögött vagy kifejezetten az ellenség hátországában tevékenykedő, az átlagostól eltérő fizikai, szellemi és/vagy intellektuális képességekkel rendelkező fegyvereseket, akik harci feladataikat a megtévesztés, a szabotázsakciók, a meglepés eszközeivel, továbbá különleges (hadi)technikai eszközök és/vagy fegyverek felhasználásával, nem szokványos módon hajtják végre.

 Különleges egységek azóta léteznek, amióta két ősemberhorda kőbunkókkal egymásnak esett. Biztosan volt két-három torzonborz barlanglakó, akik éjszaka az ellenség hátába lopakodva először is lepisilték azok tábortüzét, megették a tartalék mammuthúst, szétdobálták a varázseszközöket, elvitték az ellenséges törzsfőnök hitelkártyáját és kiszúrták a kocsija kerekeit.
Most nagyon triviális, hevenyészett és didaktikus leszek, de pedagógiai megfontolásokból bevállalom a támadásokat. Mikor hatékony egy katona(i egység)?
1.) Minél rövidebb idő alatt, minél kisebb ráfordítással minél nagyobb kárt tud okozni az ellennek.
2.) Mikor tudja mindezt megtenni? Ha nem veszik észre [lehetőleg akkor sem, amikor érkezik, meló közben sem és akkor sem, amikor távozik]. És az a tuti, ha utólag sem lehet tudni, hogy ki volt az a gézengúz, aki ezt meg ezt tette.
3.) Észrevétlen tud-e maradni egy hadosztály? Egy dandár? Egy ezred? Lószart.
4.) Melyik a leggyorsabb helyváltoztatási mód? És hogy lehet egy légijárművet otthagyni anélkül, hogy az leszállni, majd felszállni kényszerüljön ellenséges területen?
5.) Ha öten vesznek részt egy akcióban, de minimum tizenkilenc dologhoz kell érteni, akkor mi a megoldás? Hát persze, hogy a reneszánsz ember.
6.) Titoktartás: tud-e titkot tartani egy zászlóalj vagy egy század? Mielőtt válaszolnál, gondolj a munkahelyedre, családodra, baráti körödre vagy a sulidra. És most válaszolj. Vagy tudod mit? Nem kell válaszolnod.
7.) Ha nagy szar van, le lehet-e tagadni például azt, hogy egy ezred vagy dandár átlépte az államhatárt? Úgy értem: anélkül, hogy az ember elröhögné magát. Nos, Andrej Gromiko1988-ban elhunyt, tehát közel 25 éve a jó válasz: nem, nem lehet.

8.) Le lehet-e tagadni 4-6-8 embert, bármit is csináltak bárhol és bármit mondtak is utólag erről a szkopolamin, az elektrosokk vagy más ínyencségek hatására? Hát persze. Nevekkel nem példálózunk.

És még sorolhatnánk, de annyi időnk sajnos nincs.

Most el fogom rontani az antiszemita olvasók napját: az első dokumentált kommandós kiválasztás, valamint bevetés a Bibliában (Ótestamentum) olvasható, a Bírák könyve 7. részében. Akit részletesen érdekel, nyomozzon utána: vegye le a polcról és fújja le róla a port, vagy kérje el a kéznél levő plébánostól/rabbitól/tiszteletestől. Én csak röviden ismertetem a történetet:

Holmi pusztai nomádok (midiániták és amálekiták) törtek be a zsidók földjére és elég nagy cirkuszt meg felfordulást csináltak. Egy Gideon nevű csávó összetoboroz első körben vagy 35 ezer önkéntes izraelitát, akiket mindenféle (ma már kicsit furcsának tűnő) módszerrel alaposan megrostál, részben az Úr extravagáns tippjei alapján.

(Mert – kérdem én – miért jobb kommandós-palánta az, aki a tenyeréből issza a folyóvizet, mint az, aki letérdel és lefetyel? De én egy porbafingó senki vagyok nemcsak az Úr, hanem Gideon mellett is, úgyhogy elfogadom ezeket a kompetencia-szempontokat. Vannak olyan jók, mint – teszem azt – az államigazgatási területen mostanában idehaza bevezetettek).

Végül is háromszáz (300!!!) igazán tökös zsidó gyerek marad, akiket három önálló csoportra osztva, egy klasszikus kombinációs rajtaütést (ambush, ambuscade) hajt végre az ellenséges táboron, jól megszopatja őket és irtó népszerű lesz.

Úgy értem: a sajátjai között.

Gideon (Szécsi Pálon kívül) megihlette a filmrendezőket is; egy híres Moszad-akciósorozatról (melynek során egy izraeli kommandó a ’72-es müncheni olimpiai vérengzés után levadászott a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorcsapat 11 tagjából 9-et, majd tévedésből eltett láb alól egy vétlen, Norvégiában élő arab szakácsot) Gideon pallosa címmel amerikai film készül.

Természetesen magyar vonatkozása is van a dolognak: egy – Kanadában élő – magyar újságíró, Jónás György non-fiction könyve, a Megtorlás szolgáltatott alapot a film forgatókönyvéhez. Ajánlom.

Innen üzenem radikális olvasóinknak: nem kell beszarni, az évszázadok során a keresztények és a muzulmánok is alkalmaztak különleges alakulatokat; ha lesz időnk, ezekről is mesélünk nektek. Addig is érdekelne a véleményed: szerinted mitől nevezhető valóban különlegesnek egy special force-alakulat? Mi a különbség egy rendőri és egy katonai különleges egység, illetve ennek kiképzése és kiválasztási elvei (mondjuk úgy: humánpolitikája) között? És egyáltalán: ide írhatod azokat a megjegyzéseidet, amelyek (általánosságban) a különlegesekkel foglalkoznak.

22 hozzászólás

 1. tiboru — 2012-09-07 18:33 

Majd’ elfelejtettem: a cím alatti csillagos értékelésről, illetve a poszt végén található Facebook-lájkos dobozkáról se feledkezzetek meg! Köszönöm.

 2. kismy — 2012-09-07 21:43 

érdekes ez a 300. ez is valami mitikus szám?
(ja és maMut)

 3. tiboru — 2012-09-07 22:59 

@kismy:

És ha latinul írtam?

:-P

 4. rognork — 2012-09-08 07:45 

Tiboru, a szkopolaminről is írhatnál pár szót. Gyerekkoromban úgy képzeltem, hogy beadják Carnabynak , és még azt is elmeséli, hogy 12 évesen kezdte a ….-t. Rettenetes kilátásokkal bírt ez a jövőre nézve, ha esetleg a szüleim is szereznének.
A másik ami baromira érdekel, hogy kb hány kézjel kell a kommandósoknak, hogy elközlekedjenek szép csendben.

 5. Rogal Dorn — 2012-09-08 22:46 

Antiszemita olvasók? :O Hol? :D

 6. Kószák Egyike — 2012-09-08 23:04 

Tiboru!

Remek ötlet a vitaposzt. Csodálom, hogy még nincs hozzászólás dömping a sok szakértőtől. :)

Most rohanásban, amint tudok írok bővebben értelmeset is. :) Addig is már említett fontos kézjelekről:
http://www.funpic.hu/hu/kategoriak/egyeb-rajz/22366_kommandos-kezjelek-es-jelentesuk?categoryId=11&position=&large=1

 7. kettleb — 2012-09-09 12:55 

Tiszteletem! A lefetyel vagy nem lefetyel kérdésköréhez: -Egy fárasztó gyakorlatozás után, a kimerült és taplószáraz nyelvű brigád /ahonnan a gyávákat már hazaküldték, elmentek 20 000-en/ azokat választanád aki fejjel vetődnek a vízbe, hörbölve, vagy azokat, akik a tenyerükből isznak, még így is= civilizáltak+figyelik a környéket. Szerintem.

 8. sirdavegd — 2012-09-09 15:14 

Tiboru Mesternek jelentem, én a tenyeremből iszom :) Szigorúan a balból, mert a jobban a szemüvegem fogom, miközben nyomom a kék kút fülét a megfelelő víznyomás biztosítása végett.

 9. sirdavegd — 2012-09-09 15:17 

@kettleb: Számomra inkább az a furcsa, amikor taplószáraz módban találok végre egy kutat és iszok, de ettől még ugyanúgy száraz marad a szám. Persze a gyomromban már ott kluttyog az X liter víz, meg egy fél marék béka és apróhal.

 10. minorkavidor — 2012-09-09 19:18 

Biztos, hogy az izraelíták? Ddd
Vagy inkább a kínaiak úgy 1000 évvel korábban?
Vagy az a Gilgames nevű tag úgy 2000 évvel korábban? Ddd
Na jah, a Bibliát kicsit többen olvassák, mint a Gilgames-eposzt!DDd

 11. minorkavidor — 2012-09-09 19:20 

@sirdavegd:
Nálatok még működnek a kék kutak? Nálunk az önkormányzat az összeset leszerelte.

 12. kszabo — 2012-09-09 20:41 

A Biblia történeteinek egyik érdekessége az alapvető emberi tulajdonságok és képességek ismerete és ezek figyelembe vétele a döntések során. Ráadásul mindenféle szakirányú, ma divatos kutatóintézet idézése nélkül:) Egy szép példa: Mózes V. könyve 20. rész 5. Az előljárók pedig szóljanak a népnek, mondván: Kicsoda az olyan férfi, a ki új házat épített, de még fel nem avatta azt? Menjen el, és térjen vissza az ő házába, hogy meg ne haljon a harczban, és más valaki avassa fel azt.
6. És kicsoda olyan férfi, a ki szőlőt ültetett és nem vette el annak hasznát? Menjen el, és térjen vissza az ő házába, hogy meg ne haljon a harczban, és más valaki vegye el annak hasznát.
7. És kicsoda olyan férfi, a ki feleséget jegyzett el magának, de még el nem vette? Menjen el, és térjen vissza házába, hogy meg ne haljon a harczban, és más valaki vegye azt el.
8. Még tovább is szóljanak az előljárók a néphez, és ezt mondják: Kicsoda olyan férfi, a ki félénk és lágy szívű? Menjen el, és térjen vissza az ő házába, hogy az ő atyjafiainak szíve úgy meg ne olvadjon, mint az ő szíve.
Üdv

 13. sirdavegd — 2012-09-10 00:22 

@minorkavidor:
Dél-Alföldön többnyire víz nélkül szoktam kerózni, bár kék kutakra építve fel lehet menni egészen Pestig, vagy Székesfehérvárig is. De valóban településfüggő a dolog.

 14. sztupi — 2012-09-10 11:14 

@Kószák Egyike:
Mar megint tanultam valamit: Nem szabad blog olvasas kozben szolot enni…. Most takarithatom a laptopomat.

Koszak Egyike@ : ez a kommandos kezjelek utos nagyon :-)

 15. zweitakt — 2012-09-10 12:17 

Hovatovább: Trójai falóban kik voltak? hm…

 16. zweitakt — 2012-09-10 12:21 

Úgy gondolom, különleges alakulatok közt alapvető különbséget kell tenni állandó deszant alakulatok, és ad-hoc jelleggel csak egyszeri bevetésre, egy bizonyos feladatra összeállított, kiképzett, kiválasztott, elkülönített egységek között (lásd még: piszkos tizenkettő… vagy különítményesek…).
Ezen a két szálon aztán már könnyebb a kategorizálás….

 17. kismy — 2012-09-10 12:22 

@tiboru:
az persze más. egy-egy latin szó mindig jól jön :)

 18. sidaries — 2012-10-01 13:42 

Én is a lefetyeléshez szólnék hozzá.
Azért volt ez fontos kiválasztási szempont, mert a rendes zsidók itták tenyérből a vizet. A térdelés, lefetyelés az külföldi szokás volt, tehát aki így itta a vizet az valamennyire külföldi hatás alatt volt. Szóval ez egyfajta lojalitásteszt volt.

 19. hehe64 — 2012-10-12 23:37 

Kedves Tiboru.

Ugyan kissé eklektikus stílusban, ám rendkívül olvasmányosan és szerintem jól írtad/vezeted le a modern területvédelmi vadász alakulatok jópár kiválasztási/szervezési/kiképzési alapelvét.
Merthogy szerény, és legkevésbé sem számító véleményem szerint a múltbéli „speciális egységek” kiképzési szervezési elvein kell/ene alapuljon egy kis ország, mint például Magyarország honvédelme. :-)
Itt idézném a kis halat.
-Oké hogy a nagy hal megeszi a kis halat, ugyebár ez az élet rendje.
-Akkor viszont kapjon az a nagy hal olyan gyomorrontást, hogy abba dögöljön bele!
:-D

 20. cseko46 — 2014-06-06 19:45 

@sidaries:

Mondjuk hogy itt kivolt jelölve egy magaslat, amit roham osztagok menet rendjében kellet leküzdeni.Jó hogy az edzet helytálló rajokat választanám a nem kondicionált nem fegyelmezet alakulatok helyet.. Mélységi feladatokhoz.

 21. jerabek — 2015-11-15 13:01 

Sziasztok !

A válasz egyszerű :
„Akik kezükkel szájukhoz véve nyaldosták a vizet”,/Bírák 7,6 /ők gyakorlatilag menet közben sietve kezükbe vettek egy kis vizet,de továbbra is figyeltek,éberek voltak,harckészültségben maradtak.
Őbennük volt igazi harci morál,ezért lettek kiválasztva.Szemben azokkal,akik harci helyzetben csak a saját kívánságuk betöltésével foglalkoztak,nem figyeltek a feladatukra ,hanem letérdeltek,és kényelmesen itták a vizet. Nem mellesleg ez elég kiszolgáltatott pozíció egy esetlegesen támadó ellenséggel szemben.

Remélem,tudtam segíteni
.A blokk nagyon jó egyébként.A stílus,a szófordulatok arra engednek következtetni,hogy a blogíró bensőségesebb viszonyt ápol az általam egyszerűen csak alapműveknek /lsd kötelező olvasmány / tartott Rejtő regényekkel.Remélem,nem tévedek.
Üdv:

Jerabek

 22. tiboru — 2015-11-18 19:22 

@jerabek:

Logikus a magyarázat, köszönöm!

És Rejtő szerintem is alap!!!

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.