A német Gebirgsjäger

Amikor 1915-ben az olasz csapatok a Dolomitokban elkezdték feszegetni az osztrák-magyar pofonosláda tetejét, a Monarchia katonai vezetői meg voltak győződve arról, hogy egyedül is el tudnak bánni a spagettifaló taljánok szedett-vedett seregével.

A szövetséges német vezérkar azonban résen volt: a porosz tábornokok kisakkozták, hogy jódlizással meg alföldi magyar bakákkal elég nehezen lehet megfelelni a magas hegyek által támasztott harcászati követelményeknek, ezért megszületett a döntés: létre kell hozni egy olyan német katonai egységet, amelyik alpesi körülmények közepette is leteszi a Vaterland olykor véres asztalára azt, amit a germán ősök elvárnak tőlük; megszületett az első német hegyivadász-alakulat, melynek feladata az osztrákok megsegítése volt az olasz fronton.

Az Alpenkorps-os srácok (akiket később az ellenség is a német császári hadsereg egyik legjobb magasabbegységének nevezett) ekkor választották maguknak a havasi gyopárt, mint fegyvernem-jelzést (az osztrák Landesschützentől kapták elismerésként a szimbólumot), amit aztán orrba-szájba kölcsönvettek tőlük mindenféle hegyi csapatok, mint például a lengyel strzelcy podhalańscy, ami a hagyományos német-lengyel barátságot figyelembe véve azért eléggé furcsa. Az Edelweiss (Leontopodium alpinum) szép karriert futott be indulóként is, és külön örömömre szolgál, hogy Adolfnak nem sikerült szalonképtelenné tennie ezt a szimbólumot. Pedig (a hadtörténészek tanúim rá) bizonyisten megpróbálta.

Nem túl közismert dolog, ezért talán nem bánjátok, ha elmondom: Erwin Rommel, minden idők egyik legtehetségesebb német tábornoka a Württembergi Hegyi Zászlóaljnál kezdte élesben a tiszti szakmát (még 1914-ben).

A második világháborúban bőven volt alkalom domborítani: a német hegyivadászok Norvégiától kezdve Krétán és Oroszországon keresztül a Balkánig és a Vogézekig mindenhol felbukkantak, ahol a földkéreg pár évmillióval ezelőtti gyűrődése magas hegyeket bírt az emberek útjába állítani.

Apropó Kréta: a Merkur fedőnevű hadművelet kapcsán mindenki a Fallschirmjägerek hímvesszejét illeti nyelves puszival (hogy finoman fogalmazzak), a Gebirgsjägerekről meg a történelem szinte megfeledkezett, pedig ők is ott voltak (az 5. Hegyivadász hadosztály) és harcoltak, mint állat.  Ez a pasi itt jobbra volt a parancsnokuk: Julius Ringel tábornok. A helyre kis szakáll megtévesztő: Ringel igazi katona volt és nemcsak vigyorgásban volt erős.

Adolféknak annyira bejött a hegyivadász-fíling, hogy mindjárt két típusát is bevezették, hiszen volt gebirgsjägere a reguláris szárazföldi hadseregnek, a Wehrmachtnak, s voltak hegyi alakulatai a Waffen-SS-nek is. Ez utóbbiak közé tartozott például a híres 6. SS-Gebirgs-Division Nord, melynek a hivatalos jelvényét itt láthatjátok baloldalt.

Ha ismerős lenne a szimbólum, ne törjétek a fejeteket: ez az úgynevezett Hagel-rúna, az élet és a halál jelképe egymásra helyezve, s minden hazai mentőautón szemügyre vehető.

A Barbarossa hadművelet keretein belül (tudjátok, amikor Adolf elfelejtett számolni és szentül meg volt győződve arról, hogy a minőség képes úrrá lenni a mennyiségen), szóval a nagy szovjet földön az első és a 4. Birodalmi Hegyivadász Hadosztály eljut egészen a Kaukázusig, és (amiről az orosz tankönyvek biztosan nem írnak) bizony kitűzi a szvasztikás zászlót az Elbrusz 5642 méteres tetejére.

Az ő életük sem volt fenékig tejföl; elég, ha az ember ránéz a térképre, mondjuk a finn-norvég-orosz hármas határ vidékére. Nos, bizonyos német hegyivadász-alakulatok fix négy, katonai szempontból igen tartalmasnak mondható évet töltöttek el ezen a vidéken: 1941-1945. Igaz, túl magas hegyek nincsenek (feltételezem, hogy hatvan évvel ezelőtt sem voltak), de a környezet zordsága felveszi a versenyt egy kőbányai sörözővel. Nem üdültek a fiúk, ebben megegyezhetünk. És nem a Mikulásra vadásztak, az is szinte biztos. Maximum Gyed Marozra.

És ne feledjük, hogy gebirgsjäger volt az a Hetzenauer őrvezető is, akinek mesterlövész-képességeiről ebben a posztban olvashattok.

Ugorgyunk.

A háború utáni Németország szakított ugyan pár csúnya dologgal, de a hegyivadászok örökségében nem látott semmi kivetnivalót, s így van ezzel a 2012. évi Bundeswehr is. Arrafelé is reform reformot követett, s a jelenlegi állás szerint a bajorországi Bad Reichenhall-i központú, igazi, németesen pattogó nevű Gebirgsjägerbrigade 23. Bayern az egyedüli örököse mindannak a szépnek és jónak (khm…), amit a német hegyivadászok az elmúlt 92 évben össze tudtak szedni. Természetes, hogy az itt szolgáló mintegy 7000 hegyivadász 80 százaléka eredeti, bőrnadrágos bajor legény, akik – szükség esetén, a NATO hívó szavára – akár Afganisztánban is népszerűsítik a füstölt-főtt csülök-savanyúkáposzta-szűretlen búzasör bajor alapkatekizmust.

Végezetül még egy érdekesség: Bad Reichenhallban van egy speciális kiképzőközpont, ahol katonai szolgálati állatkiképzés folyik: itt készítik fel azokat a lovakat és öszvéreket (esetenként más állatokat is), amelyek – miután átmentek a különleges vizsgákon – a hegyivadászok társai és (szó szerinti) fegyverhordozói lesznek a terepen.

10 hozzászólás

 1. geothrasher — 2012-03-19 18:31 

Rommel pályafutásában egyébként olyannyira nagy szerepet játszott a hegyivadász tapasztalat, hogy a későbbi vezetési doktrináit is innen vezette le.
Egyébként a híres caporettoi áttörésben is elévülhetetlen érdemei vannak, és harcolt Erdély hegyei között is. Az I. vh-ban a rohamcsapatok megjelenéséig csak a hegyivadászok voltak, akik nem konvencionális hadviselést folytattak, így mondhatjuk, hogy ők voltak a Nagy Háború első kommandósai, ha jól emlékszem olvasmányaimra…

 2. dabomisi — 2012-03-19 22:47 

Az ebben az egységben szolgáló katonáknak mennyire van/volt különleges kiképzése? Gondolom a sziklamászás, magashegyi túlélés, és hasonló dolgok alapvető, hogy vannak, de ezeken túl még van valami?

 3. Steelman — 2012-03-20 13:46 

Ismét remek poszt. Az első világháborús részhez annyit hozzátennék, hogy bár a németek kezdtek el kiképezni és felszerelni ilyen alakulatokat speciális környezeti feltételekre (értsd: magashegyi harcok), azért a Monarchia sem akart lemaradni! A Monarchián belül a császári és királyi közös gyalogezredekből (a Haderő első vonala) egy zászlóaljat elkülönítettek a négyből (jellemzően a III. zászlóaljat, de ritkán a II. vagy a IV. is előfordult), és külön hegyidandárokba szervezve őket kaptak kiképzést magashegyi harcokra. Ezekben az alakulatokban nagyon sok alföldi magyar baka is harcolt. Ilyen volt a 46. szegedi közös gyalogezred III. zászlóalja, a 37. nagyváradi közös gyalogezred II. vagy IV. zászlóalja (külön hadszíntereken küzdöttek). Olvastam József főherceg, az Isonzónál hősiesen harcoló VII. magyar hadtest parancsnokának a visszaemlékezéseit, ami 1915. májusában a még Karintiában harcoló hadtest mindennapi harcait írja le. Ott jött ki először az a nagy hátrány, hogy a magyar katonák nem voltak kiképezve magashegyi harcokra és a felszerelésük se volt megfelelő. Szemben velük pedig a hegyi hadviselésben jártas olasz alpinik álltak, jóval nagyobb tüzérségi fölényben, de ennek ellenére nem tudták áttörni a Monarchia védelmi vonalait egyszer sem.
Aki szeretne többet olvasni a Monarchia magashegyi harcairól az itt talál:
http://nagyhaboru.blog.hu/2011/11/09/honvedek_az_olasz_front_kezdeti_magashegyi_harcaiban_3_1_resz
http://nagyhaboru.blog.hu/2012/03/12/dr_kemeny_gyula_naploja_1_resz
http://nagyhaboru.blog.hu/2012/03/19/dr_kemeny_gyula_naploja_2_resz

 4. michaelk — 2012-03-20 20:43 

Annyira sikerült kitűzni a nméet hadilobogót, hogy csak 1947 ben szedték le onnan!!

Lehet, hogy addig nem tűnt fel senkinek.

 5. tiboru — 2012-03-21 01:33 

Azokon kívül, amit te is említesz, nagyjából ugyanazt kapják, mint a világ többi különlegese, éppen ezért nem is tértem ki részletesen a kiképzésükre.

 6. tiboru — 2012-03-21 01:34 

Köszi a kiegészítést!

 7. tiboru — 2012-03-21 01:35 

Basszus, ezt nem is tudtam :-)

Mondjuk olyan nagy jövésmenés nem nagyon lehetett arrafelé, de akkor is…

Köszi az infót!

 8. tiboru — 2012-03-21 01:36 

Úgy van, Erdélyben is harcolt. Köszi a kiegészítést!

 9. Rogal Dorn — 2012-03-21 10:03 

Jó poszt ….Jó hogy így összekapcsoltad a dolgaidat. :D

 10. dabomisi — 2012-03-21 13:42 

Értem. Köszi a választ(:

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.